Przepisy z surowcem: szynka wieprzowa

Szynka świąteczna

Dodane przez Michał - ndz., 29 Grudzień 2024
Przed świętami przygotowuję tradycyjne wędliny: szynki, boczki, karczek. Jednak staram się w tym czasie poświęcić im nieco więcej uwagi i stawiam raczej na sprawdzony, prosty przepis. Dlatego pozwalam by szynka wędziła się dłużej w niższej temperaturze, a do podpiekania używam zrębek owocowych (czereśni lub śliwy), żeby nadać im wyjątkowy kolor.

Szynka surowa wędzona śliwą

Dodane przez Przemek - ndz., 29 Grudzień 2024
Po pierwszej próbie zrobienia szyneczki na surowo, taka metoda obróbki zagościła u mnie na stałe. Tym razem uwędziłem ją na zrębkach śliwkowych, które nadały jej ciemnego, wyrazistego koloru oraz charakterystycznego aromatu. Po wędzeniu standardowo już zapakowałem ją próżniowo i włożyłem do lodówki żeby odpowiednio skruszała i stała się jeszcze bardziej delikatna.

Surowa z lubczykiem

Dodane przez Przemek - pt., 25 Październik 2024
Do swojej ulubionej mieszanki do kiełbas surowych (Turbo smak An), dodałem tym razem przyprawy Dobry smak Sekretna. Kiełbaska wyszła dosyć pikantna, gdyż w obydwu przyprawach jest sporo pieprzu. Pieprzny smak został tutaj przełamany przez lubczyk, dobrze się razem uzupełniając.

Kiełbaski serowo - cebulowe na grilla

Dodane przez Michał - ndz., 30 Czerwiec 2024
Gdy zbliża się sezon grillowy, trzeba odpowiednio się zabezpieczyć – najlepiej w kiełbaski o różnych smakach. Jedną z moich ulubionych są te o smaku serowo – cebulowym, z orientalnym akcentem. Ser starłem na tarce, dzięki czemu rozpłynie się podczas parzenia i grillowania, wnikając w wolne przestrzenie w farszu. Łącząc się ze smażoną cebulką i przyprawami, tworzą niesamowitą eksplozję smaku.

Kiełbasa wiejska z majerankiem

Dodane przez Przemek - pt., 29 Marzec 2024
Dawno nie jadłem takiej typowo wiejskiej kiełbasy. Zawsze używałem jakiegoś miksu przypraw do innych rodzaju wyrobów. Do doprawienia tym razem użyłem sprawdzonej już mieszanki przypraw właśnie do kiełbasy wiejskiej. Dodatkowo dodałem majeranku. Pierwsza degustacja odbyła się już na gorąco, prosto po wyjęciu z wędzarni. Smak nie do opisania.

Kanapkowa z serem i papryką

Dodane przez Przemek - śr., 31 Styczeń 2024
Kiełbasę z serem w jelitach wieprzowych już robiłem. Teraz stwierdziłem, że zrobię sobie parzoną kiełbasę w osłonce termokurczliwej i dodam sobie jeszcze do niej kawałki suszonej papryki. Nadziewanie do takiej osłonki idzie bardzo szybko (nie trzeba używać i brudzić nadziewarki wystarczy naładować farsz łyżką). Jeśli ktoś lubi eksperymentować z kiełbasą, to taki wyrób powinien przypaść mu do gustu, a zamiast sera i papryki może dać do środka swoje ulubione dodatki.

Szynka wędzona surowa

Dodane przez Przemek - wt., 12 Grudzień 2023
Szynka wędzona niekoniecznie musi być dopiekana, bądź parzona. Świetnie smakuje również wędzona w niskiej temperaturze bez dalszej obróbki. Żeby smak wędzenia był bardziej intensywny, warto wędzić kilka dni po parę godzin. Szynka wtedy delikatnie obeschnie a smak stanie się bardziej intensywny.

Ślimaczki

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Lato już nie długo, a pod względem kulinarnym, kojarzy mi się z grillowanym mięsem i kiełbaskami. Te przygotowane samodzielnie nie dosyć że, smakują lepiej, to i jeszcze przynoszą satysfakcję. Ślimaczki zawsze robię w kilku wariantach, podstawowym, ostrym i ziołowym. Poniższy przepis opiera się na dwóch mieszankach bogatych w czosnek niedźwiedzi, liść pietruszki, lubczyk i pieprz.