Przepisy z surowcem: mięso z szynki

Kiełbasa zimowa

Dodane przez Przemek - pt., 29 Listopad 2024
W okresie jesienno - zimowym sporo osób poleca zupy i potrawy rozgrzewające. Idąc za tym trendem, zrobiłem w tym kanonie kiełbasę. Podwoiłem standardowo stosowaną dawkę pieprzu i dodałem odrobinę chili. W efekcie wyszła bardzo rozgrzewająca kiełbaska w sam raz do spożycia po powrocie z zimowego spaceru. Oczywiście dla osób lubujących się w ostrych potrawach można sobie dawkę chili odpowiednio zwiększyć

Kiełbasa tradycyjna

Dodane przez Przemek - pon., 30 Wrzesień 2024
Tym razem stwierdziłem, że zrobię kiełbasę bez gotowych mieszanek przypraw, z wyjątkiem gotowej mieszanki peklującej. Użyłem tylko trzech składników, i to wystarczyło aby nadać kiełbasie odpowiedni charakter. Poza czosnkiem i pieprzem dodałem ziela angielskiego aby nadać wyrobowi, taki tradycyjny, swojski smak.

Biała czosnkowa

Dodane przez Przemek - wt., 30 Lipiec 2024
Nikt nie mówił, że kiełbasa czosnkowa musi być wędzona. Równie dobrze może być tylko sparzona. Do wykonania takiego wyrobu użyłem sprawdzonej już przyprawy „Rozkoszna”, która jest mocno czosnkowa a dodatkowo występują w niej ćwiartki pieprzu czarnego. Żeby nie było jednak tak jednostajnie, to postanowiłem dorzucić dla przełamania smaku, trochę czosnku niedźwiedziego. Polecam spróbować.

Rozkoszna kiełbaska

Dodane przez Przemek - ndz., 30 Czerwiec 2024
Jeśli ktoś lubi dużą ilość czosnku w kiełbasie oraz sporą ilość pieprzu czarnego, to koniecznie musi sięgnąć po przyprawę „rozkoszną” – Dobry Smak Rozkoszna. Mieszanka doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju kiełbasach, pieczeniach czy słoikach. Dawkowanie przyprawy najlepiej dobrać sobie do osobistych upodobań smakowych.

Biała z serem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - pt., 31 Maj 2024
Kiełbaska z serem jest jedną z moich ulubionych na grilla czy na patelnię. Do używanej już wcześniej przyprawy o cebulowym charakterze (Dobry Smak Art-Grill), dołożyłem czosnek niedźwiedzi. Smak skomponował się idealnie. Nuta cebulowa została wzbogacona o charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego, nadając kiełbasie nowego charakteru.

Surowa z zielem angielskim

Dodane przez Przemek - wt., 30 Kwiecień 2024
Lubię różne wariacje kiełbasy surowej. Jako bazę smakową zawsze używam przyprawę Turo Smak AN. Do tej bazy dodaję sobie różne dodatki, żeby za każdym razem uzyskać inne nachylenie smakowe. W tym przypadku dodałem gorczycy ziarno oraz ziela angielskiego mielonego. Wyszła bardzo dobra, aromatyczna (za sprawą ziela) kiełbaska.

Surowa à la metka

Dodane przez Przemek - wt., 27 Luty 2024
Zrobiłem na próbę kiełbasę surową w jelicie białkowym. Taka niby - metka. Skład surowcowy oraz przyprawy dodałem jednak typowo jak do kiełbasy surowej. Pomyślałem, co wyjdzie to wyjdzie. W efekcie wyszła bardzo dobra, w zasadzie smarowna kiełbasa surowa. Jak ktoś lubi surowiznę i nie gotuje kiełbasy surowej, to jak najbardziej może użyć jelit białkowych bo efekt ten sam a robota idzie szybciej.

Kabanosy

Dodane przez Przemek - śr., 29 Grudzień 2021
Przyszła mi chęć na zrobienie kabanosów. Tak dla odmiany od kiełbas białych i grubych wędzonych. Uruchomiłem swoje wszystkie pokłady cierpliwości (wiadomo nadziewanie cienkich jelit baranich to zupełnie inna robota niż z wieprzowymi) i przystąpiłem do działania. Tym razem poszło wyjątkowo „gładko” jelita nie pękały a metrów szybko przybywało na blacie. W efekcie wyszło parę kilogramów smacznych kabanosów.