Przepisy z surowcem: łopatka wieprzowa

Kiełbasa zimowa

Dodane przez Przemek - pt., 29 Listopad 2024
W okresie jesienno - zimowym sporo osób poleca zupy i potrawy rozgrzewające. Idąc za tym trendem, zrobiłem w tym kanonie kiełbasę. Podwoiłem standardowo stosowaną dawkę pieprzu i dodałem odrobinę chili. W efekcie wyszła bardzo rozgrzewająca kiełbaska w sam raz do spożycia po powrocie z zimowego spaceru. Oczywiście dla osób lubujących się w ostrych potrawach można sobie dawkę chili odpowiednio zwiększyć

Kiełbasa podsuszana na rosole

Dodane przez Michał - pt., 25 Październik 2024
Kiełbasa podsuszona, bardzo czosnkowa i z widocznymi połówkami ziaren pieprzu czarnego, charakteryzuje się zdecydowanym smakiem. Tym razem, dodatkowo pokusiłem się o małe zmiany, a mianowicie dodałem przyprawę Sułtańską, w której główną nutę smakową stanowi czosnek niedźwiedzi, oraz wodę zastąpiłem rosołem wieprzowym.

Surowa z lubczykiem

Dodane przez Przemek - pt., 25 Październik 2024
Do swojej ulubionej mieszanki do kiełbas surowych (Turbo smak An), dodałem tym razem przyprawy Dobry smak Sekretna. Kiełbaska wyszła dosyć pikantna, gdyż w obydwu przyprawach jest sporo pieprzu. Pieprzny smak został tutaj przełamany przez lubczyk, dobrze się razem uzupełniając.

Kiełbasa tradycyjna

Dodane przez Przemek - pon., 30 Wrzesień 2024
Tym razem stwierdziłem, że zrobię kiełbasę bez gotowych mieszanek przypraw, z wyjątkiem gotowej mieszanki peklującej. Użyłem tylko trzech składników, i to wystarczyło aby nadać kiełbasie odpowiedni charakter. Poza czosnkiem i pieprzem dodałem ziela angielskiego aby nadać wyrobowi, taki tradycyjny, swojski smak.

Biała czosnkowa

Dodane przez Przemek - wt., 30 Lipiec 2024
Nikt nie mówił, że kiełbasa czosnkowa musi być wędzona. Równie dobrze może być tylko sparzona. Do wykonania takiego wyrobu użyłem sprawdzonej już przyprawy „Rozkoszna”, która jest mocno czosnkowa a dodatkowo występują w niej ćwiartki pieprzu czarnego. Żeby nie było jednak tak jednostajnie, to postanowiłem dorzucić dla przełamania smaku, trochę czosnku niedźwiedziego. Polecam spróbować.

Łopatkowa z majerankiem

Dodane przez Przemek - wt., 31 Październik 2023
Kiełbasa z samej łopatki bez klasyfikacji? A kto mi zabroni? Bez zbędnych ceregieli kupiłem łopatkę, pokroiłem w dużą kostkę i zmieliłem wszystko jak leciało na sitku o średnicy 13 mm. Do tego wszystkiego wrzuciłem ulubione przyprawy, dodałem trochę wody i wymieszałem. Kiełbasa wyszła miękka, sprężysta i soczysta. Niczym nie odbiegała od kiełbasy klasyfikowanej robionej z boczku i szynki a roboty sporo mniej. Różni się jednak znacząco kolorem, co widać na załączonych zdjęciach.

Kiełbasa w siatce

Dodane przez Przemek - sob., 30 Wrzesień 2023
Zainspirowany przepisem z Internetu postanowiłem samemu spróbować zrobić kiełbasę w siatce wędliniarskiej. Nadziewanie przebiegło bardzo szybko i bez większych problemów. Wędzenie i parzenie bez żadnych „ekscesów“ (nic nie wykapało, tłuszcz się nie wytopił, mięso nie wyleciało). Po wystudzeniu przy próbie ściągnięcia siatki, miejscami, tam gdzie mięso bardziej wpiło się w siatkę to odrywało się dużymi kawałkami mięsa (ale powtarzam tylko miejscami). Generalnie jako ciekawostkę polecam każdemu spróbować wykonać taką kiełbasę bez jelit.

Salceson łopatkowy

Dodane przez Przemek - pon., 31 Lipiec 2023
Salceson nie musi się składać tylko z „pozostałości” ze świniobicia. Można zrobić sobie salceson „na bogato” z samego mięsa. Ja akurat wybrałem łopatkę. Równie dobrze może to być karkówka bądź szynka. Łopatka jednak z tego zestawienia jest najtańsza. Wbrew pozorom pracy nie jest aż tak dużo. Raczej trzeba się uzbroić w cierpliwość przy gotowaniu mięsa i parzeniu salcesonu. Efekt końcowy, myślę że jest tego wart.

Kiełbasa dziadka

Dodane przez Przemek - wt., 15 Listopad 2022
Znalazłem w szufladzie jakąś starą książkę kucharską. Ku mojemu zdziwieniu były tam też przepisy na swojską kiełbasę. Wiedziony ciekawością postanowiłem wypróbować jedną z receptur. W przepisie była jeszcze użyta saletra, którą zamieniłem na PeklosmaczekK. Kiełbasa wyszła przepyszna, taka jak dawniej.

Salceson łopatkowy

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Przepis na szybki i prosty salceson biały. Jego skład opiera się na mięsie z łopatki, oraz przyprawie, która nadaje mu czosnkowo – pieprzny charakter. Można wzbogacić smak, dodając dodatki według swoich upodobań np. suszoną pietruszkę, czosnek niedźwiedzi itp.