Przepisy z surowcem: biodrówka

Przepis na świeżonkę - gulasz wieprzowy na chłopski sposób

Dodane przez Adam - pon., 04 Listopad 2013
W zależności od regionów Polski danie, które tu proponuję może nosić nazwę „świeżonka” lub „świeżynka”. Mnie bardziej odpowiada nazwa „świeżonka”, gdyż jest a raczej powinna być robiona ze świeżo ubitej wieprzowiny. W niektórych regionach Polski dodaje się wątrobę wieprzową a nawet kaszę. W zależności od regionu „Świeżonka” jest także różnie doprawiana. W czasie moich „wojaży” po kraju spotkałem „świeżonkę” dosmaczoną wyłącznie pieprzem i liściem laurowym natomiast w innym miejscu był to zestaw przypraw z przewagą czerwonych papryk. I ta właśnie najbardziej mi zasmakowała. Po wielu eksperymentach, teraz zawsze „pichcę” dla mojej rodzinki „świeżonkę” z mieszankami przypraw „Dobry Smak Mefisto S” oraz „PdP Smaczuś pikantna”. Wyśmienicie pasuje do niej świeży wiejski chleb. Wyśmienita także latem (zamiast grilla) w duecie z piwkiem z dużą pianką – tak mówią moi koledzy (i ja również) …