Przepisy z przyprawą: Turbo Smak EN

Swojska podsuszana

Dodane przez Przemek - czw., 14 Lipiec 2022
Naszła mnie ochota ostatnio na kiełbasę podsuszaną. Do przyprawienia użyłem mojego ulubionego smaku „Kiełbasa swojska”. Wszystko zrobiłem w zasadzie tak samo jak zawsze tylko dodałem łopatkę i obniżyłem dodatek wody do 5%. Po podsuszeniu kiełbasy smak stał się dużo bardziej wyrazisty. Oczywiście kiełbasa jest twardsza i wymaga „porządnego” gryzienia.

Kiełbasa domowa

Dodane przez Przemek - pon., 29 Listopad 2021
Do zrobienia tej kiełbaski użyłem sprawdzonej już przyprawy do kiełbasy wiejskiej. Sposób obróbki troszkę zmieniłem: najpierw kiełbasę sparzyłem (ale tylko do 60°C  w środku) a potem włożyłem do wędzarni na wędzenie i podpiekanie. Efektem takiego zabiegu jest niezwykle miękka i delikatna skórka na kiełbasie oraz niepowtarzalny smak i aromat.

Kiełbasa tradycyjna

Dodane przez Michał - czw., 26 Sierpień 2021
Według tego przepisu zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę .Pomimo jego późniejszych zmian  często wracam do wersji podstawowej. Kiełbasa jest łagodna w smaku, niezbyt tłusta i świetnie się sprawdza podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wiejski boczek

Dodane przez Michał - ndz., 25 Kwiecień 2021
W przepisach firmowych natrafiłem przepis na solankę z dodatkiem przyprawy do kiełbasy wiejskiej. Początkowo niechętnie podchodziłem do tematu, ponieważ nie przepadam za mocno przyprawionymi wędzonkami. Jednak po jakimś czasie postanowiłem wypróbować ten przepis. Boczek wyszedł bardzo wyrazisty i aromatyczny z dość mocno wybijającym się smakiem czosnku.

Ostre kiełbaski ze szpinakiem

Dodane przez Michał - czw., 30 Styczeń 2020
Przepis na te kiełbaski przyszedł mi do głowy spontanicznie. Połączenie chrzanu i szpinaku wydawało mi się oczywiste, a użycie sosu Tabasco zaświtało mi w trakcie mieszania farszu. Kiełbaski polecam szczególnie osobom, które lubią pikantne potrawy. Jeśli ktoś woli mniej ostre, wystarczy zmniejszyć dawkowanie sosu Tabasco. 

Kiełbasa czosnkowa z majerankiem

Dodane przez Przemek - śr., 29 Maj 2019
Jestem osobą lubiącą mocny, wyrazisty smak czosnku w różnych potrawach. Nic więc dziwnego, że postanowiłem zrobić kiełbasę o takim dominującym smaku. Aby uzyskać odpowiedni efekt użyłem czosnku ze swojego ogródka bo chciałem mieć pewność co do jego jakości. Rezultatem takiego połączenia jest pyszna, mocno czosnkowa kiełbaska z posmakiem majeranku. Całosć dobrze skomponowała się z mieszanką przypraw, którą użyłem w tym przepisie.

Kiełbasa swojska

Dodane przez Przemek - śr., 28 Listopad 2018
Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zrobienie  kiełbasy typowo swojskiej składającej się tylko z podstawowych przypraw znajdujących się w każdej kuchni. Jednak zamiast samemu dobierać poszczególne składniki, skorzystałem z gotowej mieszanki Turbo Smak En "Kiełbasa Swojska". Czosnek. Pieprz, kminek i papryka nadają tej mieszance tradycyjny, "swojski" charakter. Kiełbasa tak przyprawiona wyszła rewelacyjnie i szybko znikała ze stołu.

Przepis na golonka po staropolsku

Dodane przez Leszek - pt., 15 Listopad 2013
Polecam ciekawy i praktyczny sposób wykonania soczystej, chrupiącej golonki. Znane są Wam z pewnością  klasyczne wykonanie tej potrawy „golonka z kością po… zbójnicku, beskidzku … „ itp. Wykonanie takiej golonki zwykle jest pracochłonne a chciałoby się aby starczyła nam na dłużej i jeszcze żeby była o różnych smakach. Wydaje się to niemożliwe… a jednak … Według poniższej receptury można jednocześnie wykonać niezliczone wersje smakowe golonki ponieważ każda z nich „zamknięta” osobno w osłonce poliamidowej, inaczej doprawiona, zachowa swój indywidualny smak.