Przepisy z przyprawą: Turbo Smak CN

Krupniok

Dodane przez Michał - pt., 30 Czerwiec 2023
Nie wyobrażam sobie grilla bez krupnioków, obojętnie czy z krwią czy białe. Dlatego zawsze przy jednej pracy wykonuję oba rodzaje. Zazwyczaj odkładam też część farszu i go trochę modyfikuję, aby znaleźć nowe smaki. Do podstawowego przepisu dodałem trochę przyprawy do pasztetu (Turbo FN), i tak oto powstał nowy bardziej aromatyczny krupniok.

Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Salceson majerankowy

Dodane przez Michał - śr., 26 Kwiecień 2023
Podstawowy przepis na salceson wiejski, postanowiłem wzbogacić trochę smakiem majeranku. W tym celu dodałem mieszankę przypraw do salcesonu białego (turbo smak CN). Wykorzystałem też osłonki tekstylne, przypominające kształtem żołądki wieprzowe. Dobrze też, mieć w zanadrzu osłonki poliamidowe w razie gdyby cały farsz nie zmieściłby się w osłonce tekstylnej.

Pasztet wieprzowy wędzony

Dodane przez Przemek - śr., 18 Styczeń 2023
Od dawna „chodził za mną” pasztet w wersji wędzonej. Popytałem jak się do tego zabrać, na co uważać i wziąłem się do pracy. Wiadomo obróbki troszkę więcej niż z pasztetem w słoiku czy zapiekanym w piekarniku, no ale spróbować trzeba. Smak gotowego wyrobu rekompensuje jednak cały nakład pracy. Wyrazisty smak pieprzu i majeranku dodatkowo wzmocniony aromatyczną gałką muszkatołową okazał się rewelacyjny w połączeniu z charakterystycznym posmakiem wędzenia. Polecam dla wszystkich miłośników „kopcenia”.

Pierogi z krupniokiem

Dodane przez Michał - wt., 25 Październik 2022
Pierogi z krupniokiem, wydaję się przepisem dość nieoczywistym. Jednak zapewniam, że smak sam się obroni. Najlepiej aby krupniok nie był zbyt tłusty i dobrze jest go doprawić, aby jego smak był dominujący. Bardzo dobrze skomponowały się tutaj ogórki konserwowe i czosnek, a całość doprawione przyprawą do Kartoflanki.

Czarno-białe ślimaki

Dodane przez Michał - czw., 14 Lipiec 2022
Zawsze robię przy jednej „robocie” krupniok czarny i biały. Tym razem postanowiłem nieco utrudnić sobie zadanie i zrobiłem dwukolorowe ślimaki z farszem krupnioka białego i czarnego. Wyrób taki przyciąga wzrok i ładnie się prezentuje. Drugą zaletą jest to, że osłonki baraniej po podsmażeniu nie trzeba ściągać, ponieważ jest cienka i delikatna.

Krupniok czarny

Dodane przez Michał - sob., 27 Czerwiec 2020
Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość. 

Pasztet drobiowy z podrobami

Dodane przez Michał - ndz., 05 Kwiecień 2020
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie w domowych warunkach pasztetu wiąże się z dużym nakładem pracy (gotowanie, mielenie, mieszanie). Jednakże większość czynności nie wymaga specjalnej uwagi (gotowanie mięsa, zapiekanie pasztetu), a naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc się cieszyć domowym pasztetem. Całość doprawiona została dedykowanymi mieszankami przypraw do pasztetu, co tylko podbiło walory smakowe tego wyrobu.

Paszet zapiekany

Dodane przez Przemek - śr., 20 Marzec 2019
Pasztet zwyczajowo kojarzy z czymś smarownym. Jednak ciekawą alternatywą "nie smarowną" jest pasztet zapiekany. Zamiast nadziewać w jelita czy pakować w słoiki, włożyłem pasztet w foremkę aluminiową i upiekłem w piekarniku. Owocem takiego postępowania jest pasztet do krojenia. Smakowo niczym nie ustępuję swoim parzonym wersjom. Przez pieczenie smak przypraw i dodatków stał się bardziej wyrazisty niż w wersji "słoikowej".

Przepis na świąteczny pasztet z królika

Dodane przez Ania - pt., 11 Październik 2013
Lato, lato i po lecie – ale najlepsze pocieszenie odnajdziesz … w pasztecie. Upały pożegnały nas już na dobre, babie lato ustępuje miejsca nadchodzącej jesieni. Czas o tyle przyjemny, że kolorowe liście napawają optymizmem przed zimą, a coraz chłodniejsze dni zachęcają do zjedzenia czegoś pożywnego i smakowitego.  Pasztet już dawno nie gościł  na moim stole ponieważ zwykle szykuję go na wyjątkowe okazje. Warto odświeżyć pamięć i rozpieścić podniebienie przed kolejnymi Świętami.  Zachęcam do wypróbowania przepisu, którym zaskakuję moich najbliższych oraz przyjaciół. Mam w rodzinie parę łasuchów, którzy zamiast słodyczy wybierają pasztet pod choinkę lub na wielkanocny prezent.