Przepisy z przyprawą: Dobry Smak Szeherezada S

Kiełbaski na grilla

Dodane przez Michał - śr., 30 Czerwiec 2021
Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje  że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.

Żeberka z kolendrą

Dodane przez Przemek - czw., 25 Styczeń 2018
Buszując na sobotnich zakupach, mając dość niedzielnych pieczeni, rolad i innych schabowych, postanowiłem poszukać czegoś innego. Mijając stoisko mięsne zobaczyłem piękne, świeże żeberka. Chwila namysłu i…. to było to. Dawno ich nie jadłem, a jest to miła odmiana od typowych, cotygodniowych „hitów“ obiadowych.. Cena była przyzwoita więc wziąłem od razu wiekszą porcję. Jak szaleć to szaleć. Po powrocie do domu szybki przegląd szuflady z przyprawami i do dzieła.

Rolada z indyka z pieczarkami i boczkiem

Dodane przez Konrad - śr., 24 Wrzesień 2014
Rolady mięsne można przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych mięs. Lubię je nie tylko za ich smak, ale także dlatego, że ładnie prezentują się na półmisku i same w sobie są ozdobą stołu. Osobiście smakują mi te przyrządzone z piersi indyka ponieważ są dość delikatne. Z drugiej strony wiem, że jeśli ktoś lubi wyraźniejsze i bardziej pikantne smaki to delikatnemu mięsu drobiowemu mogę nadać zdecydowany charakter przygotowując odpowiedni farsz. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z plastrami wędzonego boczku okraszonego podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Użyłem nici wędliniarskich ze względu na ich grubość i odpowiednią sztywność, co znacząco ułatwia wiązanie zrolowanego kawałka mięsa.

Przepis na holenderski przekładaniec - wędlina z szynkowaru Duet

Dodane przez Joanna - sob., 18 Styczeń 2014
Moi znajomi z Holandii namówili mnie abym pokazała im jak można szybko coś smacznego zrobić z mięsa. Oczywiście uznałam, że wyrób z szynkowara będzie mi najłatwiej zademonstrować. Ucieszyłam się, że we wszystkich tych poczynaniach w kuchni także oni brali czynny udział: mielili, kroili, doprawiali a potem gotowali, a na samym końcu na drugi dzień … zajadali ze smakiem. Sama radość i satysfakcja!  

Przepis na kotlet rodzinny - mielony

Dodane przez Adam - sob., 04 Styczeń 2014
Co można napisać o kotletach mielonych ???? –  ile kuchni tyle przepisów i każdy z nich dobry . Ktoś robi na mięsie wieprzowym  ktoś na wieprzowo - wołowym a ktoś jeszcze na cielęcinie czy mięsie drobiowym,  jedni dodają brokuły, inni paprykę. Wszystko zależy od regionu i gustu. A z gustami się nie dyskutuje – albo się go akceptuje, albo nie … Ja lubię te z mięsa wieprzowego – z łopatki i boczku,  które sam sobie mielę. Zanim jednak ustaliliśmy w naszej rodzinie (w sposób demokratyczny – a jakże!) jaki smak w kotletach mielonych najbardziej jest akceptowany, wykonałem wiele prób z różnymi mieszankami przypraw. Wybór był trudny ale ostatecznie zwyciężyła nuta smaków bałkańskich w mieszance „Solo Smak Kebabczeta”

Przepis na steki wołowe "Arizona"

Dodane przez Leszek - pt., 22 Listopad 2013
Nie jestem smakoszem mięs wołowych - wolę wieprzowe, ale za to moja żona uwielbia wołowinę pod każą postacią. Dlatego słysząc, że tylko steki z polędwicy wołowej mogą być soczyste i kruche postanowiłem poeksperymentować na tym dość nieznanym mi polu wołowym. Eksperyment trwał dość długo bo aż jeden miesiąc. Surowym jurorem była moja żona. Niektóre steki były żylaste inne twarde jak podeszwa i smakowały jak stara ścierka. Ale wreszcie się udało! Stek jest soczysty, smaczny nie ma części żylastych.

Przepis na golonka po staropolsku

Dodane przez Leszek - pt., 15 Listopad 2013
Polecam ciekawy i praktyczny sposób wykonania soczystej, chrupiącej golonki. Znane są Wam z pewnością  klasyczne wykonanie tej potrawy „golonka z kością po… zbójnicku, beskidzku … „ itp. Wykonanie takiej golonki zwykle jest pracochłonne a chciałoby się aby starczyła nam na dłużej i jeszcze żeby była o różnych smakach. Wydaje się to niemożliwe… a jednak … Według poniższej receptury można jednocześnie wykonać niezliczone wersje smakowe golonki ponieważ każda z nich „zamknięta” osobno w osłonce poliamidowej, inaczej doprawiona, zachowa swój indywidualny smak.

Przepis na grillowane steki z karkówki

Dodane przez Ania - śr., 14 Sierpień 2013
Od kiedy jestem w posiadaniu tłuczka do mięsa z „teleskopem” uwielbiam przygotowywać (także jeść) wszelkiego rodzaju „mięsiwa” w postaci steków: z rostbefu, z fileta drobiowego, szynki, biodrówki …ale jednak najlepsze (najsmaczniejsze) są z karkówki wieprzowej. Dzięki temu, że mięso nie jest miażdżone a ponacinane przez 56 nożyków tłuczka jest kruche i soczyste. Moi goście natychmiast dostrzegli różnicę w soczystości, kruchości i zaczęli mnie podejrzewać, że dodałam jakichś „zmiękczaczy” w prochach. Kiedy zademonstrowałam im to niezwykłe urządzenie nabrali ochoty na jego nabycie. A więc polecam steki z karkówki na grilla w wersji dla osób, które grilla przygotowują z 1 dniowym wyprzedzeniem przy użyciu mieszanki Dobry Smak Szeherezada S” (używam ją już od kilku lat). Sposób wykonania jest bardzo prosty, natomiast istotnym czynnikiem jest czas, w jakim karkówka się marynuje. Tak przygotowana karkówka nadaje się również do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Scenariusz przećwiczyłam kiedy pogoda pokrzyżowała plany i zamiast grilla pod chmurką musiałam ze znajomymi schować się w domu. Dodatkowym atutem karkówki pieczonej w naczyniu jest uzyskanie pysznej bazy pod sos, którym po lekkim zagęszczeniu można polać opiekane ćwiartki ziemniaczane.