Przepisy z przyprawą: Dobry Smak Sułtańska

Sułtańska szynka surowa

Dodane przez Przemek - sob., 31 Maj 2025
Surowe wędzonki smakują mi zarówno bez przypraw, jak i obsypane mieszankami. Tym razem obsypałem szyneczkę przyprawą „sułtańską”. W dużej mierze mieszanka ta, składa się z modnego ostatnimi czasy czosnku niedźwiedziego. Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Smak wędzonki idealnie komponuję się z tą mieszanką.

Kiełbaski wiosenne

Dodane przez Michał - śr., 30 Kwiecień 2025
Kiełbaski wiosenne z tego przepisu, są bardzo delikatne w smaku z wyraźną nutą ziołową pochodząca z czosnku niedźwiedziego. Celowo użyłem wyłącznie mięsa drobiowego, aby były lekkostrawne - w sam raz na śniadanie lub kolację.

Mielonka otulona schabem

Dodane przez Michał - pon., 31 Marzec 2025
Domowe wędliny to nie tylko wędzonki, na które trzeba zarezerwować więcej czasu i poświęcić więcej uwagi do ich przygotowania. Dużo łatwiej, prościej i szybciej przygotujemy zdrowe, parzone wędliny z szynkowara. Można tutaj próbować z różnymi dodatkami, farszem i strukturą mięsa (mielone, plastry). Tym razem sięgnąłem po sprawdzone przyprawy Dobry Smak Rozkoszna i Kiełbasa Szynkowa (Turbo Smak DN), które określiły smak wędliny, a przyprawa Dobry Smak Sułtańska wystąpiła w postaci posypki zewnętrznej.

Szyneczka na zimno

Dodane przez Michał - pt., 28 Luty 2025
Wędzenie na zimno polega na wędzeniu w temperaturze około 25°C - 30°C. Takie wędzenie pozwala produktom zachować naturalną strukturę i uzyskać delikatny smak i aromat dymu. Dzięki długiemu procesowi wędzenia zmniejszamy wilgotność wędlin, dzięki czemu wędliny takie są trwalsze.

Kiełbasa drwala

Dodane przez Michał - pt., 31 Styczeń 2025
Ostatnio dużą popularnością cieszą się przepisy na tzw. Kiełbasę Drwala, której główna przyprawą jest czosnek niedźwiedzi. Zainspirowany tymi przepisami, zrobiłem własną wersję Kiełbasy Drwala, na bazie przyprawy Sułtańskiej – której głównym składnikiem jest właśnie czosnek niedźwiedzi. Dodatkowo zrobiłem ją w wersji kruchej… niebo w gębie

Szynka świąteczna

Dodane przez Michał - ndz., 29 Grudzień 2024
Przed świętami przygotowuję tradycyjne wędliny: szynki, boczki, karczek. Jednak staram się w tym czasie poświęcić im nieco więcej uwagi i stawiam raczej na sprawdzony, prosty przepis. Dlatego pozwalam by szynka wędziła się dłużej w niższej temperaturze, a do podpiekania używam zrębek owocowych (czereśni lub śliwy), żeby nadać im wyjątkowy kolor.

Kiełbasa podsuszana na rosole

Dodane przez Michał - pt., 25 Październik 2024
Kiełbasa podsuszona, bardzo czosnkowa i z widocznymi połówkami ziaren pieprzu czarnego, charakteryzuje się zdecydowanym smakiem. Tym razem, dodatkowo pokusiłem się o małe zmiany, a mianowicie dodałem przyprawę Sułtańską, w której główną nutę smakową stanowi czosnek niedźwiedzi, oraz wodę zastąpiłem rosołem wieprzowym.

Wędzony sum

Dodane przez Michał - pt., 31 Maj 2024
Mięso suma jest bardzo smaczne, niezbyt tłuste, a także pozbawione małych ości. Ryba po uwędzeniu ma delikatny dymny smak, a dodatnie przypraw Dobry Smak Złota Rybka i Dobry Smak Sułtańska, nadaje jej lekko ziołowy charakter. Suma można, zjeść na ciepło (moim zdaniem jest wtedy najsmaczniejszy, )ale też i na zimno, lub mięso oddzielić od ości i zrobić sałatkę.

Ślimaczki

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Lato już nie długo, a pod względem kulinarnym, kojarzy mi się z grillowanym mięsem i kiełbaskami. Te przygotowane samodzielnie nie dosyć że, smakują lepiej, to i jeszcze przynoszą satysfakcję. Ślimaczki zawsze robię w kilku wariantach, podstawowym, ostrym i ziołowym. Poniższy przepis opiera się na dwóch mieszankach bogatych w czosnek niedźwiedzi, liść pietruszki, lubczyk i pieprz.