Przepis na karkówkę gotowaną w worku

Dodane przez Leszek - pt., 13 Wrzesień 2013
Bardzo lubię karkówkę wędzoną (baleron) i boczek wędzony ale takie wyroby już mi się troszeczkę przejadły. Zacząłem eksperymentować, zastanawiając się co można zrobić aby bez wędzenia i pieczenia zrobić taki wyrób który będzie kruchutki, smakowity ale nie nasączony wodą w czasie gotowania . Acha i jeszcze jedno …  aby przyprawy, które dodam pozostały na nim i w środku. I…. udało się! Karczek „nafaszerowany” aromatycznymi przyprawami zamknięty w podwójnym worku i ugotowany w wodzie ale bez jej dostępu do karkóweczki … smakuje przepysznie!!! 
Przepis na karkówkę gotowaną w worku
Składniki
  • 2 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 6 czubatych łyżeczek (40g) przyprawy „Dobry Smak Bekon mix
  • 3 czubate łyżeczki (21g) przyprawy „PdP Smaczuś
  • 1 czubata łyżeczka (8g) soli kuchennej
  • 2 woreczki foliowe 30 x 30 cm
  • 1 arkusz (1metr kwadratowy) celofanu do żywności
Sposób przygotowania
  • Zakupiłem karkówkę o wadze 2 kg (nie kupuję większej bo jest wodnista i niesmaczna).
    Umyłem pod strumieniem zimnej wody.
  • Mięso ponakłuwałem siekaczem aby przyprawy i sól łatwiej przeniknęło do środka
  • W misce zmieszałem wszystkie przyprawy „Dobry Smak Bekon mix” i „PdP Smaczuś” z solą .
  • Na stole rozłożyłem celofan, skropiłem go lekko wodą i posypałem przygotowaną mieszanką.
  • Położyłem karkówkę na celofanie i zawinąłem nim szczelnie cały kawałek
  • Tak przygotowaną „paczkę” wsadziłem do worka foliowego i zawiązałem go podwójnie. 
  • Ten zawiązany worek wsadziłem do następnego worka foliowego i znowu go podwójnie zawiązałem.
  • Do garnka o pojemności 11 litrów wlałem wodę i  włożyłem karkówkę zapakowaną w celofan i dwa worki foliowe. Podpaliłem gaz i rozpocząłem gotowanie.
  • Licząc momentu wrzenia (zagotowanie się ) wody karkówkę gotowałem 180 minut.
  • Delikatnie wyjąłem karkówkę (bez rozpakowania) z wody za pomocą cedzaka siatkowego
  • Po częściowym ostudzeniu schowałem karkówkę (bez rozpakowania) do lodówki do następnego dnia.
  • Na drugi dzień rozpakowałem karkówkę, usunąłem lekko opłukując pod zimną wodą galaretę i nadmiar przypraw
  • Ułożyłem karkówkę na desce do krojenia i włożyłem do lodówki do obeschnięcia.   

Porada:

  • Jeżeli zapragniesz tych wyrobów w wersji peklowanej to na 2 kg mięsa użyj mieszanki przyprawowej o składzie:
    - 6 czubatych łyżeczek (40g) przyprawy „Dobry Smak Bekon mix
    - 2 czubate łyżeczki (18g) „Peklosmaczek W”.
    Następnie mięso zapakowane w podwójnie zawiązane worki foliowe włóż do lodówki na 4 – 5 dni)
    potem postępuj tak samo jak przy mięsie niepeklowanym.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze

Halincia (niezweryfikowany)

kupowalam przyprawy z Tradismak ktore sa znakomite! Robilam wyroby z niektorych przepisow. Pycha!!!

pon., 15/12/2014 - 08:00 Adres