Bardzo lubię karkówkę wędzoną (baleron) i boczek wędzony ale takie wyroby już mi się troszeczkę przejadły. Zacząłem eksperymentować, zastanawiając się co można zrobić aby bez wędzenia i pieczenia zrobić taki wyrób który będzie kruchutki, smakowity ale nie nasączony wodą w czasie gotowania . Acha i jeszcze jedno … aby przyprawy, które dodam pozostały na nim i w środku. I…. udało się! Karczek „nafaszerowany” aromatycznymi przyprawami zamknięty w podwójnym worku i ugotowany w wodzie ale bez jej dostępu do karkóweczki … smakuje przepysznie!!!
Składniki
- 2 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 6 czubatych łyżeczek (40g) przyprawy „Dobry Smak Bekon mix”
- 3 czubate łyżeczki (21g) przyprawy „PdP Smaczuś”
- 1 czubata łyżeczka (8g) soli kuchennej
- 2 woreczki foliowe 30 x 30 cm
- 1 arkusz (1metr kwadratowy) celofanu do żywności
Sposób przygotowania
- Zakupiłem karkówkę o wadze 2 kg (nie kupuję większej bo jest wodnista i niesmaczna).
Umyłem pod strumieniem zimnej wody. - Mięso ponakłuwałem siekaczem aby przyprawy i sól łatwiej przeniknęło do środka
- W misce zmieszałem wszystkie przyprawy „Dobry Smak Bekon mix” i „PdP Smaczuś” z solą .
- Na stole rozłożyłem celofan, skropiłem go lekko wodą i posypałem przygotowaną mieszanką.
- Położyłem karkówkę na celofanie i zawinąłem nim szczelnie cały kawałek
- Tak przygotowaną „paczkę” wsadziłem do worka foliowego i zawiązałem go podwójnie.
- Ten zawiązany worek wsadziłem do następnego worka foliowego i znowu go podwójnie zawiązałem.
- Do garnka o pojemności 11 litrów wlałem wodę i włożyłem karkówkę zapakowaną w celofan i dwa worki foliowe. Podpaliłem gaz i rozpocząłem gotowanie.
- Licząc momentu wrzenia (zagotowanie się ) wody karkówkę gotowałem 180 minut.
- Delikatnie wyjąłem karkówkę (bez rozpakowania) z wody za pomocą cedzaka siatkowego
- Po częściowym ostudzeniu schowałem karkówkę (bez rozpakowania) do lodówki do następnego dnia.
- Na drugi dzień rozpakowałem karkówkę, usunąłem lekko opłukując pod zimną wodą galaretę i nadmiar przypraw
- Ułożyłem karkówkę na desce do krojenia i włożyłem do lodówki do obeschnięcia.
Porada:
- Jeżeli zapragniesz tych wyrobów w wersji peklowanej to na 2 kg mięsa użyj mieszanki przyprawowej o składzie:
- 6 czubatych łyżeczek (40g) przyprawy „Dobry Smak Bekon mix”
- 2 czubate łyżeczki (18g) „Peklosmaczek W”.
Następnie mięso zapakowane w podwójnie zawiązane worki foliowe włóż do lodówki na 4 – 5 dni)
potem postępuj tak samo jak przy mięsie niepeklowanym.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec
Komentarze
kupowalam przyprawy z
kupowalam przyprawy z Tradismak ktore sa znakomite! Robilam wyroby z niektorych przepisow. Pycha!!!
Dodane przez Halincia (niezweryfikowany) w odpowiedzi na kupowalam przyprawy z
Dziękujemy i zawsze życzymy
Dziękujemy i zawsze życzymy Smacznego :)