Boczek wędzony w zimnym dymie

Dodane przez Michał - śr., 30 Sierpień 2023
Korzystając z długiego weekendu, postanowiłem przygotować boczek wędzony w zimnym dymie przez 3 dni. Cały proces może i jest rozciągnięty w czasie, ale nie wymaga poświęcenia szczególnej uwagi. Mięsa wędzone zimnym dymie, polecam odwiesić do chłodnego i przewiewnego miejsca na co najmniej tydzień, wówczas nabiorą aromatu i smaku.
Boczek wędzony w zimnym dymie
Składniki
  • 1 kg boczku 
  • 3 szklanki (0,7 litra) przegotowanej i wystudzonej wody – do sporządzenia solanki 
  • 6 czubatych łyżeczek (55g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
Sposób przygotowania
  • Boczek obmyłem pod zimną wodą i powykrawałem chrząstki
  • Sporządziłem solankę (wymieszałem Peklosmaczek W i wodę). W przypadku boczku, odpuszczam sobie nastrzykiwanie solanką
  • Boczek zalałem solanką. Uwaga, należy zwrócić uwagę aby mięso nie wystawało z solanki! 
  • Odstawiłem nastrzyknięte i zalane solanką mięso w chłodne miejsce na czas 6 dni.
  • Po upływie tego czasu, wyciągnąłem boczek z solanki i obsuszyłem lekko ręcznikiem papierowym.
  • Mięso powiesiłem do obeschnięcia na noc w temperaturze pokojowej. 
  • Przed wędzeniem, każdy wyrób musi być dokładnie obsuszony.
  • Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco: temperaturę ustawiłem na 60 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągać około 30 - 35 stopni C. W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 2 godzin tzn. do czasu aż,  wyrób był suchy w dotyku.
  • Po tym czasie powierzchnia boczku była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie. 
  • Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator, tym razem zasypany zrębkami z śliwy. 
  • Temperaturę ustawiłem na 30 stopni C.
  • Wędziłem przez około 5 godzin, stale pilnując temperatury wewnątrz wyrobu. Nie powinna ona przekroczyć 35 stopni  C. 
  • Po upływie tego czasu mięso odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce do ostygnięcia.
  • Na drugi dzień boczek osuszałem w wędzarni już tylko przez ok 40 min, a następnie powtórzyłem wędzenie zimnym dymem przez 3 godziny
  • Cały proces powtórzyłem jeszcze trzeciego dnia.
  • Po trzech dniach boczek odwiesiłem na tydzień do suchego i przewiewnego miejsca.
  • Polecam jednak pozostawić boczek na dłuższy czas

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl 

Więcej przepisów

Przyprawa
Surowiec