Boczek wędzony dopiekany

Dodane przez Przemek - ndz., 18 Grudzień 2022
Większość osób wędzony boczek wykorzystuje do jajecznic lub jako baza smakowa do grochówek itp. Ja jednak jako rasowy mięsożerca najczęściej kroję boczek na chleb czy bułkę. Aby jednak nie męczyć się z nadmiernym przeżuwaniem, to dopiekam boczek w wędzarni do 72 stopni wewnątrz. Dzięki temu boczek jest bardzo kruchy i łatwy do krojenia i gryzienia. Polecam ten sposób obróbki jeśli boczek ma służyć do „normalnego” jedzenia a nie tylko jako dodatek do zup.
Boczek wędzony dopiekany
Składniki
  • 1 kg świeżego boczku ze skórą bez kości
  • 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
  • 2 szklanki (0,5 litra) wody
Sposób przygotowania
  • Boczek umyłem pod bieżącą wodą.
  • Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
  • Do przygotowanej w ten sposób solanki włożyłem boczek i odstawiłem do lodówki na 5 dni. Należy pamiętać aby dostosować naczynie do ilości mięsa, tak by mięso nie wystawało ponad poziom solanki.
  • Po pięciu dniach wyjąłem boczek z solanki i  odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na no noc na ociekanie.
  • Po ociekaniu powiesiłem boczek w wędzarni i rozpocząłem osuszanie. 
  • Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem  następująco:  temperaturę w wędzarni ustawiłem na 100 st. C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny. Po tym czasie powierzchnia boczku była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie. 
  • Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Termostat ustawiłem na 50 st. C.
  • Po 3 godzinach „dymienia” uznałem, że kolor jest odpowiedni i zmieniłem temperaturę na 90 st. C i rozpocząłem dopiekanie.
  • Dopiekałem tak długo, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniosła 72 stopnie (trwało to około 1,5 godziny). 
  • Uwędzony w ten sposób boczek odwiesiłem  w chłodnie i przewiewne miejsce na noc aby, aby odpowiednio wystygł.
  • Po tym czasie wyrób jest gotowy do mrożenia, pakowania i jedzenia.

Więcej przepisów

Przyprawa
Surowiec