Surowy boczek zazwyczaj każdy kupuje z myślą o wędzeniu i „przerobieniu” go na pyszną wędlinkę na chleb. Ja jednak odłożyłem sobie jeden kawałek i postanowiłem podać na niedzielny obiad. Odpowiednio przyprawiony i upieczony może być ułożony razem z karkówką czy roladami na jednym półmisku i wstydu nie będzie. Wręcz przeciwnie. Walory smakowe, kruchość mięsa i przepyszna skórka (świeżo upieczony boczek ma bardzo miękką skórę nadającą się do jedzenia) przebijają tradycyjną karkówkę. Dodatkowo Mieszanka papryk i aromatycznej kolendry w przyprawie Pdp Vega Paprykowa pikantna i charakterystyczny – octowy smak musztardy francuskiej idealnie wpasowały się do smaku boczku.

Składniki
- 1 kg świeżego boczku ze skórą i bez kości
- 2 czubate łyżeczki (15g) Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
- 2 czubate łyżeczki (10g) Pdp Vega Paprykowa pikantna (charakter tej mieszance nadają różne rodzaje papryk i kolendra)
- 5 czubatych łyżeczek (90g) musztardy francuskiej
Sposób przygotowania
- Boczek umyłem pod bieżącą wodą i przełożyłem go do naczynia żaroodpornego
- Obsypałem go przyprawami a następnie łyżeczką dokładnie posmarowałem musztardą francuską
- Całość w przykrytym naczyniu żaroodpornym włożyłem na noc do lodówki
- Na drugi dzień włożyłem boczek do nagrzanego piekarnika i piekłem przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika boczek jest gotowy do krojenia i jedzenia.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec