Domowej roboty białą kiełbasę można przyrządzić na wiele sposobów: podgotować, jako bazę do żurku, przypiec, na grilla lub też poświecić trochę więcej czasu i podać ją zapiekaną w sosie chrzanowym. Wykonanie tego przepisu jest proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności… a danie wychodzi wyśmienite i co najważniejsze szybko znika z talerzy. <br /><br />

Składniki
- ok. 1 kg białej kiełbasy
Składniki sosu chrzanowego:
- 2 cebule (ok. 100g)
- 1,5 szklanki śmietanki 18 % (ok. 0,3 litra)
- 2 – 4 łyżek (125 - 200 g ) chrzanu ze słoika
- 2 łyżki (ok. 50 g ) masła
- około 2 płaskich łyżeczek (ok. 14 g) Pdp Smaczuś pikantny (bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą i wzmacniaczem smaku)
- 2 - 3 łyżeczek (ok. 5 g) Dobry Smak Sułtańska (kompozycja przyprawowa z dużą ilością czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu czarnego i dekoracyjnego)
- szczypta soli (można dodać nieco mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
- szczypta pieprzu (można dodać nieco mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
- Opcjonalnie: tarty żółty ser lub kilka plastrów sera
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania kiełbasy
- Kiełbasy ponacinałem (tak jak na grilla) i przełożyłem do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
- Następnie podpiekałem je w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 min. Po 10 min. obróciłem je na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
Sposób przygotowania sosu chrzanowego
- W czasie podsmażania kiełbasy pokroiłem cebulę w piórka i podsmażyłem na maśle do czasu aż się ładnie zeszkli.
- Do podsmażonej cebuli, dodałem chrzan i przyprawy: Pdp Smaczuś pikantny i Dobry Smak Sułtańska.
- Całość podsmażałem przez około 2 minuty.
- Gdy cebulka i chrzan ładnie się połączyły, dodałem śmietankę i mieszałem do uzyskania jednolitej masy. Na tym etapie warto skosztować, czy sos nie wymaga doprawienia solą i pieprzem.
Cd. łączenie kiełbasy z sosem
- Z piekarnika wyjąłem podpieczone kiełbasy i zalałem je sosem, po czym z powrotem włożyłem do piekarnika na ok. 20 – 30 min.
- Kiełbasy wyjąłem gdy ich skórka była przyrumieniona, a sos zgęszczony.
- Przed wyjęciem z piekarnika cześć kiełbasy posypałem żółtym serem i poczekałem aż stopnieje.
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym podałem z ziemniakami i warzywami na parze.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec