Odkąd pamiętam, prawdziwym rarytasem u mnie w domu były skoki (udka) królicze podawane w sosie śmietanowym z ziemniakami obsypanymi koperkiem. Jest to danie, co do którego nie muszę mieć obaw, że moje „niejadki” będą grymasić, a często proszą o dokładkę. Tym bardziej to cieszy, ponieważ mięso królicze należy do jednych z najzdrowszych i lekkostrawnych mięs. Mięsko wychodzi delikatne i soczyste i w połączeniu z bogatym bukietem przypraw pozwala nam delektować się każdy kęsem mięsa.
Składniki
- 3 – 4 skoki królicze (tylne)
- 200 g śmietany 18 %
Przyprawy do udek
- 4 łyżeczki soli paprykowej Pdp RED-Spice pikantny
- 2 łyżeczki PdP VEGA Kolonialna
- 1 płaska łyżeczka Rozmarynu
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 ząbki czosnku
Uwaga: Ilość przypraw można modyfikować według własnych preferencji smakowych
Przyprawy do sosu
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 marchewki
- 1 mniejsza cebula
Sposób przygotowania
- Do miseczki włożyłem przeciśnięty przez praskę czosnek, dodałem przyprawy (Red-Spice, Pdp Vega Kolonialna, rozmaryn, pieprz czarny) i olej.
- Całość dokładnie wymieszałem, tak aby składniki połączyły się ze sobą.
- Tak przygotowaną marynatą dokładnie natarłem udka i odstawiłem w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
- Po tym czasie na patelni rozgrzałem oliwę i obsmażamy mięso z obu stron aż się przyrumieni.
- Następnie zalałem królika szklanką przegotowanej gorącej wody, dodałem pokrojoną w plastry marchewkę, obraną cebulę, kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy.
- Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 50 min.).
- Gdy mięso było już miękkie, dodałem śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.
- Całość zagotowałem, następnie wyciągnąłem udka a sos przelałem przez sitko, pozbywając się przypraw.
- Marchewki zblenduowałem razem z sosem śmietanowym.
- Królika podałem z ziemniakami i powstałym sosem śmietanowym.
- Uwaga: można do smaku posypać całość posiekanym koperkiem.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec