Aromatyczne skoki królicze w sosie śmietanowym

Dodane przez Michał - pt., 16 Luty 2018
Odkąd pamiętam, prawdziwym rarytasem u mnie w domu były skoki (udka) królicze podawane w sosie śmietanowym z ziemniakami obsypanymi koperkiem. Jest to danie, co do którego nie muszę mieć obaw, że moje „niejadki” będą grymasić, a często proszą o dokładkę. Tym bardziej to cieszy, ponieważ mięso królicze należy do jednych z najzdrowszych i lekkostrawnych  mięs. Mięsko wychodzi delikatne i soczyste i w połączeniu z bogatym bukietem przypraw pozwala nam delektować się każdy kęsem mięsa.
Aromatyczne skoki królicze w sosie śmietanowym
Składniki
  • 3 – 4 skoki królicze (tylne)
  • 200 g śmietany 18 %

Przyprawy do udek

  • 4 łyżeczki soli paprykowej Pdp RED-Spice pikantny
  • 2 łyżeczki PdP VEGA Kolonialna
  • 1 płaska łyżeczka Rozmarynu
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku

Uwaga: Ilość przypraw można modyfikować według własnych preferencji smakowych

Przyprawy do sosu

  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 marchewki
  • 1 mniejsza cebula
Sposób przygotowania
  • Do miseczki włożyłem przeciśnięty przez praskę czosnek, dodałem przyprawy (Red-Spice, Pdp Vega Kolonialna, rozmaryn, pieprz czarny) i olej.
  • Całość dokładnie wymieszałem, tak aby składniki połączyły się ze sobą.
  • Tak przygotowaną marynatą dokładnie natarłem udka i odstawiłem w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  • Po tym czasie na patelni rozgrzałem oliwę i obsmażamy mięso z obu stron aż się przyrumieni.
  • Następnie zalałem królika szklanką przegotowanej gorącej wody, dodałem pokrojoną w plastry marchewkę, obraną cebulę, kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 50 min.).
  • Gdy mięso było już miękkie, dodałem śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.
  • Całość zagotowałem, następnie wyciągnąłem udka a sos przelałem przez sitko, pozbywając się przypraw.
  • Marchewki zblenduowałem razem z sosem śmietanowym.
  • Królika podałem z ziemniakami i powstałym sosem śmietanowym.
  • Uwaga: można do smaku posypać całość posiekanym koperkiem.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec