Kolejną rybą jaką postanowiłem wypróbować wędzoną, to słodkowodny Amur. Podobnie smakuje jak karp, ale jest mniej tłusty. Jego delikatne, białe, mięso świetnie nadaje się do wędzenia (smażenia) i jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przy rybach ważne jest aby, nie przesadzić z wyrazistymi przyprawami, dlatego używam przyprawy Dobry Smak Złota Rybka, która jest dedykowana do potraw rybnych.
Składniki
- Tuszka Amura o wadze ok 1,5 kg
- 100 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
- 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Złota Rybka (bogaty wachlarz składników typu cebula, czosnek, marchew, ziół - kopru i pietruszki, oraz dodatek mielonej skórki cytrynowej - wzbogaci smak potraw rybnych.)
- 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
Sposób przygotowania
Czynności wstępne:
- Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
- Przyprawę Dobry Smak Złota Rybka, oraz sól wsypałem do litra wody i wymieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
- Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami. Należy zwrócić uwagę aby ryba była cała zanurzona
- Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie rybę wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą, oraz pozbyłem się śluzu który się wytrącił, a następnie obsuszyłem ręcznikiem papierowym.
- Amura ułożyłem na kratce i pozostawiłem w przewiewnym miejscu na ok 5 godzin
Osuszanie:
Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie osuszone.
Używam wędzarni elektrycznej, więc osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco:
- temperaturę ustawiłem na 90 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza.
- W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1,5 godziny
- Po tym czasie powierzchnia ryby była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie.
Wędzenie:
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami z jabłoni,
- Temperaturę ustawiłem na 60 stopni C, a kominek pozostawiłem otwarty.
- Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
- Następnie zwiększyłem temperaturę do 90 stopni C i w tej temperaturze wędziłem przez 30 min
- Po tym czasie rybę delikatnie odwiesiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl