Żeberka z kolendrą

Buszując na sobotnich zakupach, mając dość niedzielnych pieczeni, rolad i innych schabowych, postanowiłem poszukać czegoś innego. Mijając stoisko mięsne zobaczyłem piękne, świeże żeberka. Chwila namysłu i…. to było to. Dawno ich nie jadłem, a jest to miła odmiana od typowych, cotygodniowych „hitów“ obiadowych.. Cena była przyzwoita więc wziąłem od razu wiekszą porcję. Jak szaleć to szaleć. Po powrocie do domu szybki przegląd szuflady z przyprawami i do dzieła.

Składniki 

 

Sposób przygotowania

  • Umyte wcześniej żeberka, obsypałem przyprawą Pdp Red Spice i włożyłem do naczynia żaroodpornego.
  • Pozostałe przyprawy wymieszałem w miseczce razem z wodą i olejem. Powstałą w ten sposób "zaprawą" polałem dokłanie ułożone wcześniej żeberka w naczyniu żaroodpornym.
  • Tak "zaprawione" żeberka wstawiłem do lodówki na około 12 godzin.
  • Następnego dnia wyciągnąłem całość z lodówki i wstawiłem do zimnego piekarnika.
  • Piekarnik nastawiłem na 180 stopni i piekłem przez 2 godziny.
  • Aby żeberka były soczyste i nie spiekły się za bardzo, w trakcie pieczenia oblewałem je 2-3 razy z góry tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia.
  • Po dwóch godzinach wyciągnąłem całość z piekarnika i delektowałem się soczystymi, aromatycznymi żeberkami.

Uwaga:

 Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl