Serki wędzone VEGA

Dodane przez Leszek - pon., 11 Kwiecień 2016
Wędzenie serków to nie jest mój autorski pomysł, przeczytałem o nim na jednym z portali. Spodobał mi się i zrobiłem na przyprawach z „Tradismak”. Teraz gdy poczęstuję kogoś tym serkiem zaraz mam pytanie „a jak to zrobić?” A więc zrobiłem, opisałem i myślę że od tej pory wszyscy zainteresowani mogą uwędzić sobie ten smakołyk. Z pewnością jest to o wiele łatwiejsze gdy ma się wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem : można wtedy wędzić „jednym palcem”
Serki wędzone VEGA
Składniki
  • 10 szt serków (z mleka krowiego) typu włoskiego
  • ok. 80 gram przypraw typu „PdP-vega  … łagodna”  rodzaj według uznania
  • 30 czubatych łyżeczek (240g) soli kuchennej
  • 20 szklanek (3 litry) zimnej wody
  • 0,50 kg zrębek (trocin) wędzarniczych
Sposób przygotowania
  • Zakupiłem serki typu włoskiego (14 % tłuszczu) produkcji mleczarni „Sierpc” . Serki te występują w różnych opakowaniach w zależności od miejsca sprzedającego. W galerii zobaczycie fotkę z dwoma różnymi opakowaniami. Inne serki pełno tłuste (9% tłuszczu) po wędzeniu są za bardzo kruche, i zbyt wodniste.    
  • W wodzie rozpuściłem sól kuchenną (80 g / 1 litr wody). Można także tę solankę dodatkowo sobie dosmaczyć np. jedną z przypraw z serii „PdP-vega - łagodna
  • Do tak przygotowanej solanki włożyłem serki. Po 24 godzinach wyjąłem je.
  • Każdy serek obtoczyłem w przyprawie z naszej serii „PdP-vega - łagodna” (ok 2 czubate łyżeczki na jeden serek). Mnie osobiście najbardziej przypadła do gustu „Jarska”, „Paprykowa” i „Kolonialna
  • Wędzenie dokonałem w „Wędzarni elektrycznej z generatorem dymu” (osuszanie z wentylatorem w temp. 90 st.C przez 60 minut, potem wędzenie w temp. 60 st.C przez 3 godziny). Wędzić można także w innych wędzarniach jednak należy zachować podobne parametry temp. I czasu.
  • Po wystudzeniu serki wyśmienicie smakują z dodatkiem żurawiny …. PYCHOTA !


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl