Serek pleśniowy smażony VEGA

Dla odmiany aby trochę „odetchnąć” od dań mięsnych zapragnąłem spróbować serka pleśniowego ale nie na zimno w postaci kanapki z masełkiem pod spodem ale na gorąco z patelni. Zaręczam Wam , że jest to bardzo proste i szybkie danie ( a dla niektórych z Was tylko przystawka) niezwykle smaczne. Młodzież na takie danie ma jedno określenie niecenzuralne „zaje …”.



Składniki:

  • 1 szt serek pleśniowy np. „Camembert” 
  • ok. 10 gram przyprawy typu „PdP-vega  … łagodna”  rodzaj według uznania
  • ok. 100 g oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Serek pleśniowy „Camembert” naszej polskiej produkcji z ZM „Turek” ułożyłem na płytkim talerzu i polałem olejem rzepakowym
  • Powierzchnię posypałem przyprawą z serii „PdP-vega - łagodna” – „paprykowa”
  • Serek wraz z olejem z talerza zsunąłem na patelnię
  • Patelnię przykryłem pokrywką i smażyłem ok. ok. 10 minut. W tym czasie ostrożnie przewróciłem serek za pomocą drewnianej łopatki
  • Gdy serek lekko się wybrzuszył wyjąłem go na talerzyk i … zjadłem ze smakiem !!!


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl