Schab przekładany z czarnymi oliwkami

Wczoraj przygotowywałem mięsa do peklowania przed wędzeniem. Zostało mi całkiem sporo mięsnych skrawków i jeden niewymiarowy kawałek. Jako, że na wyroby z wędzarni trzeba było jeszcze poczekać, a w lodówce było już pusto, należało szybko zaradzić temu aby na śniadanie nie była tylko „bułka z masłem”. W domu lubimy wędlinę przełamaną jakimiś dodatkami typu ser, papryka, ogórek, kukurydza itp. Tym razem, po wczorajszej produkcji koreczków, zostało trochę czarnych oliwek i to na nie padł wybór (swoją drogą wiedzieliście że oliwki to owoc, a nie warzywo?). Jeszcze tylko musiałem dobrać przyprawy, dzieciaki pomogły mi w układaniu i…śniadanie zostało uratowane!!!

Skład

  • ok 750 g schabu
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka przyprawy Vega Paprykowa pikantna
  • 4 łyżeczki przyprawy Vega Kolonialna
  • ząbek czosnku
  • Czarne oliwki – według uznania

 

Sposób przygotowania

  • Miskę szynkowaru Singiel natarłem od wewnątrz olejem i obsypałem przyprawą Pdp VEGA Paprykowa,
  • Mięso pokroiłem w plastry i rozbiłem przy użyciu siekacza (lub nakłuwamy widelcem).
  • Część mięsa pokroiłem w kostkę.
  • Sól, żelatynę, przyprawę Vega Kolonialna i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszałem w miseczce. 
  • Obtoczyłem dokładnie w przyprawach całe mięso i poukładałem warstwami w prasce w następującej kolejności: plaster schabu, oliwki, mięso pokrojone w kostkę, plaster schabu, oliwki..
  • Mięso ułożyłem tak by wypełniło szczelnie całą praskę.
  • W szynkowarze Singiel założyłem podkładkę, klamrę i zaczep.
  • Parzyłem szynkowar w wodzie o temp. około 75-80 st. C, do momentu uzyskania  wewnątrz wyrobu temperatury 68 C. Uwaga: najlepiej korzystać z dwóch termometrów, jeden do pomiaru temperatury wody, a drugi do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu.
  • Po uzyskaniu wymaganej temperatury, praskę odstawiłem do wystygnięcia w chłodne miejsce na czas około 8 godzin.