Przepis na piersi między udami – wyrób z szynkowara „Duet”

Dodane przez Leszek - ndz., 29 Grudzień 2013
Gdy zobaczę jakieś fajnie wyglądające mięso w sklepie zwykle nie mogę oprzeć się pokusie zakupu. Jeszcze w sklepie wyobrażam sobie co z tego mięsa mógłbym zrobić. Coś smacznego, na co „rzuci się” moja rodzinka. I tak właśnie było w tym przypadku: na półce Supermarketu „Intermarche” dojrzałem piękne, dorodne piersi z kurczaka i mięsiste podudzia… a dalej już wiadomo. Zaraz w domu zabrałem się do roboty,  a co zrobiłem możecie ocenić sami. 
Przepis na piersi między udami – wyrób z szynkowara „Duet”
Składniki
  • 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka ze skórą (ok. 4 - 5 szt)
  • 1 kg filetu (piersi) z kurczaka
  • 2,5 czubatej łyżeczki (23g) soli kuchennej
  • 6 czubatych łyżeczek (30g) żelatyny spożywczej 
  • 4 czubate łyżeczki (17g) „Dobry Smak John”
Sposób przygotowania
  • 5 sztuk podudzi (górna część ćwiartki kurczaka) pozbawiłem kości
  • Piersi podzieliłem na dwie równe części z których jedną pokroiłem bardzo drobno a drugą w duże kawałki
  • Na dno praski „Duet” ułożyłem 2 szt.  podudzi  (skórą o dołu)
  • Pokrojone mięso z piersi zmieszałem z solą, żelatyną i mieszanką przypraw  „Dobry Smak John” i włożyłem je do praski „Duet” (na podudzia wcześniej włożone) 
  • Na samym końcu (na mięsie z piersi) ułożyłem (mięsem do dołu a skórą do góry) pozostałe 3 podudzia.
  • Zawartość praski przykryłem metalową podkładką i założyłem klamrę dociskową z zaczepem. Jeżeli okazałoby się że po założeniu podkładki mięso wystaje ponad brzeg praski oznacza, że jest go za dużo, i należy go ubrać. Lub gdy mięso znajduje się poniżej brzegu praski należy dołożyć trochę mięsa. 
  • Na dno garnka o średnicy 28 cm i wys. 18 cm ułożyłem gruby ręcznik i postawiłem na nim praskę a następnie wlałem wody do wysokości brzegu praski. 
  • Gdy woda się zagotowała rozpocząłem odliczanie czasu. Zwykle wystarczy gotować ok. 100 minut (dotyczy praski „Duet” ). Aby jednak być pewnym, że mięso już się ugotowało jak zawsze, użyłem termometru bagnetowego analogowego  (wbija się go poprzez otwór w klamrze i podkładce metalowej). Temperatura 71 st.C oznacza, że można kończyć gotowanie.
  • Aby się nie poparzyć do wyjęcia praski z garnka użyłem rękawic ochronnych.
  • Zamkniętą praskę odstawiłem do chłodnej piwniczki do następnego dnia. Uwaga, gdy zauważysz, że podkładka pod sprężynką się przekrzywiła to ją wyprostuj przed chłodzeniem aby blok po wystudzeniu był prosty.
  • Po wystudzeniu, następnego dnia zdjąłem klamrę, dno praski polałem przez kilka sekund wrzątkiem, odwróciłem dnem do góry i ułożyłem na desce do krojenia. Potem uderzyłem ręką w dno praski.
  • Usunąłem metalową podkładkę i pozostawiłem blok mięsny na desce do krojenia (najlepiej w lodówce) na około 2 godziny aż był suchy.

Porada:
- Jeżeli chcę aby było mniejsze odparowanie (utrata wagi) stosuję worki foliowe o wymiarach 30x30cm.
  Woreczki te dodatkowo ułatwiają wyjmowania bloku z praski  

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Przyprawa

Komentarze

olinha (niezweryfikowany)

Witam,
Nie dopatrzyłam się gdzie i kiedy zostały użyte te 2,5 łyżeczki soli kuchennej. Brakuje mi tej informacji bo chętnie bym zrobiła ta wędlinkę. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

pt., 13/02/2015 - 10:42 Adres