Przepis na piekielne udka drobiowe

Jestem zwolennikiem potraw dobrze przyprawionych, „dobrze” u mnie oznacza mocno pikantnych. Dlatego gdy trzeba przyrządzić smakowite danie na męskie przyjęcie koledzy mówią, że tego może dokonać tylko Adam. I w ten sposób zostałem specjalistą diabelnych, piekielnych potraw także z grilla i patelni… Aby przygotować bardzo dobre udka do piekarnika na grilla czy na patelnię  należy je przede wszystkim dużo wcześniej przygotować  tzn. zamarynować (bejcować ).  Szybkość nie popłaca a cierpliwość będzie nagrodzona smakiem.

Składniki:

  • 1,5 kg udek drobiowych 
  • 150 g oleju jadalnego 
  • 6 czubatych łyżeczek (40g) „Dobry Smak Mefisto S”,
  • 1½  czubatej  łyżeczki (12g) przyprawy „PdP Smaczuś
  • 1 ½ czubatej łyżeczki (9g) przyprawy chili.


Sposób przygotowania: 

  • Najpierw przygotowałem marynatę w następujący sposób:
  • do miski polerowanej o poj. 6,5 l  wlałem olej potem dodałem przyprawę „Dobry Smak Mefisto S” i przyprawę „PdP Smaczuś” oraz Chili, wszystko razem dokładnie zmieszałem
  • Po wymieszaniu żeby nie brudzić innego naczynia włożyłem uprzednio umyte udka w taki sposób aby zrobiona marynata dokładnie je przykryła. Naczynie z udkami w marynacie włożyłem do lodówki  na minimum 3 godziny
  • Po wyjęciu z lodówki udka piekłem w piekarniku w naczyniu żaroodpornym z pokrywą w temperaturze 220  ̊C, przez około 1 godzinę. Udka upieczone w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub w foliowym rękawie, jest soczyste – rozpływa się w ustach …
  • Marynowane udka smakują także z patelni lub z grilla.


Porada
- marynowane udka można także grillować lub usmażyć na patelni
- w lodówce zamarynowane udka można przechowywać nawet do 3 dni bez utraty ich świeżości.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl