Przepis na pieczyste z kminkiem

W czasie tzw. warsztatów nauki robienia domowej kiełbasy pieczonej w dymie o nazwie „Rozkoszna”, Pani Justyna i Łukasz „przy okazji” wykonali samodzielnie dwa wyroby. Jednym z nich jest właśnie pieczyste z boczku mielonego z dodatkiem paprykowej przyprawy i kminku w ziarnach . Kminek został dodany na ich życzenie, bo uwielbiają ten rodzaj przyprawy. Jak to robili opisałem poniżej …

zapraszam do naśladowania p. Justyny i Łukasza

Składniki:


Sposób przygotowania: 

  • Pan Łukasz zmielił boczek na maszynce z sitkiem o średnicy oczek 8 mm, dodał mieszankę przypraw „Dobry Smak Bekon mix”, sól kuchenną i kminek ziarno, wszystko razem dokładnie wymieszał
  • Pani Justyna napełniła  4 foremki aluminiowe przygotowanym przez męża farszem i wstawiła do piekarnika nastawiając temperaturę pieczenia 140 st.C . Do piekarnika dodatkowo wstawiła naczynie z wodą aby pieczyste nie wysuszyło się zbyt mocno.
  • Po godzinie Pan Łukasz zmierzył temperaturę wewnątrz pieczeni, było 80 st.C. Pieczeń ładnie się upiekła (co widać na zdjęciu) .
  • Na drugi dzień po wystudzeniu pysznie smakowała z chlebem posmarowanym masełkiem !


Porada
- jeżeli pieczyste ma być bardziej soczyste, należy dodać do farszu namoczone w mleku  czerstwe bułki oraz jajko kurze świeże.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl