Przepis na pasztet z kury

Polecam mój przepis na wyśmienity pasztet drobiowy. Jest delikatny, aromatyczny. Nadaje się do krojenia. Moje dzieci uwielbiają go na gorąco z żurawiną. 
Dodatkowa podpowiedź: jeżeli w lodówce (zamrażarce) masz zapas mięsa gotowanego z drobiu np. po ugotowaniu rosołu lub kiedyś zbyt dużo „ugotowało się” albo „upiekło się” mięsa z kurczaka możesz swobodnie użyć go do sporządzenia nazwanego przeze mnie „Pasztetu z kury”. Uważaj jednak, gdy użyjesz mięsa już solonego to musisz trochę zmniejszyć ilość dodanej soli.  

Udanego pieczenia

Składniki:


Sposób przygotowania: 


  • Aby uzyskać 4,5 kg mięsa drobiowego potrzebowałem aż 7,5 kg całej kury – reszta to kości i ubytek na gotowaniu.
  • Zagotowałem wodę z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i liścia laurowego.
  • Do wrzącej wody włożyłem całą kurę (może być także kurczak), boczek (może być także podgardle) i gotowałem do stanu miękkiego . Pamiętaj, że boczek (lub podgardle) trzeba dłużej gotować (ok. 90 minut) a więc wyjmij go na samym końcu.
  • Oddzieliłem od kości mięso z kury i zmieliłem go razem z boczkiem na sitku o oczkach 3 mm.
  • Do zmielonego mięsa dodałem bułkę tartą, gorący rosół oraz sól i przyprawy.
  • Po wymieszaniu zmieliłem ponownie farsz na sitku o oczkach 3 mm.
  • Farszem napełniłem foremki (o pojemności 0,5 kg)
    i piekłem w piekarniku w temperaturze ok. 120 st. C przez 80 minut

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl