Przepis na kiełbasę wiejską "Szara rozkosz"

Polecam i zachęcam do zrobienia fantastycznej kiełbaski wędzonej i pieczonej w dymie bez parzenia w wodzie. Pod presją mojej rodziny właśnie tę kiełbaskę robię najczęściej. Jest to przysmak rodzinny ale jak mówi moja żona bardzo nieekonomiczny – szybko znika z lodówki. A ja znowu muszę zakasać rękawy i mielić, doprawiać, wędzić … i tak „w koło Macieju” co najmniej 3 razy w miesiącu. Dlatego też zdradzam Wam recepturę aż na 5 kg!

Kiełbaskę tę nazwałem „szara rozkosz” bo robię ją na zwykłej soli i stąd jej kolor – szary (na peklosoli byłby soczyście czerwony) . A rozkosz ? bo jest bardzo smaczna – z dodatkiem czosnku, kruchutka z odrobiną galaretki …. Po prostu rooooozkosz !!!

Życzę udanej "produkcji"

Składniki:

  • 3 kg mięso wieprzowe chude (najlepiej z szynki – nigdy z łopatki bo będzie gumiasta)
  • 2 kg mięso wieprzowe tłuste (np. boczek wieprzowy bez skóry i żeber)
  • 14 czubatych łyżeczek (80g) przyprawy „Dobry Smak Rozkoszna” (ok. 2 szt. opakowań a 40g)
  • 10 czubatych łyżeczek (90g) soli kuchennej
  • 3 szklanki gorącej wody (80 st.C)
  • 10 mb jelita wieprzowe cienkie


Sposób przygotowania: 

  • Mięso umyłem w wodzie a następnie zmieliłem:
    mięso chude na sitku o średnicy oczek 10 mm a mięso tłuste na sitku 5 mm
  • Do zmielonego mięsa dodałem sól i przyprawę „Dobry Smak Rozkoszna”, krótko zamieszałem
  • Do farszu dolałem gorącą wodę i całość zmieszałem przy użyciu drewnianej łopatki do momentu uzyskania sztywnego farszu.
    Uwaga – im dłużej będziesz mieszał tym farsz będzie bardziej kleisty a kiełbasa bardziej zbita, mniej krucha. W tej kiełbasie nie zobaczysz już smakowitej galaretki, żałuj ! 
  • Po mieszaniu, napełniłem farszem jelita wieprzowe za pomocą nadziewarki pionowej i zaraz rozpocząłem wędzenie
    Uwaga – nie odstawiaj wędliny do tzw. „osadzania” jak to ma miejsce w innych wyrobach bo kiełbasa będzie bardziej zbita i mniej krucha!
  • Rozgrzałem moją wędzarkę (beczkę drewnianą z długim przewodem dymowym – ok. 2m)
  • Kiełbaskę w zwojach (bez odkręcania) zawiesiłem na kijach i podgrzewałem bez dymu (bez przykrycia) około 30 – 60 minut. To podgrzewanie kończę wtedy gdy powierzchnia kiełbasy jest całkowicie sucha.
  • Po zakończeniu pierwszego etapu wędzenia (osuszania) zakryłem wędzarkę workiem jutowym, wbiłem w kiełbasę sondę „termometru bagnetowego – elektronicznego”  i rozpocząłem wędzenie.
  • Na termometrze ustawiłem temperaturę „krytyczną” (końcową) 72 st.C  i po około 2 godzinach usłyszałem sygnał, że moja ulubiona „Szara rozkosz” jest już gotowa – została uwędzona i upieczona.
    Więcej na temat wędzenia na stronie sklepu www.tradismak.pl  w dziale „trociny, zrębki”
  • Gorącą kiełbasę wyjąłem bardzo ostrożnie (założyłem rękawice ochronne żaroodporne) i rozwiesiłem do wystygnięcia w piwnicy z uchylonym oknem.


Porada
Jeżeli nie masz swojej stałej wędzarni jak ja, dobrym rozwiązaniem będzie przenośny „Grill i wędzarnia w jednym”. Wówczas mieszkając nawet na osiedlu w bloku, wystarczy zapakować to urządzenie do bagażnika samochodu i wyjechać sobie w plener nad rzekę. Dwie przyjemności na raz: odpoczynek na „łonie natury” i smaczna wędzona kiełbaska …

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze

wygląda pysznie,sam musze taka zrobic

"Kradnę" :D ... bo już mi ślina leci...muszę wypróbować

Witam....W jakiej temperaturze wędzisz...???

Interesuje mnie temperatura wędzenia w początkowej fazie i końcowej .

Robiłem ja wyszła znakomicie dałem tylko połowe mniej soli jak w przepisie Polecam przepis na świeta znowu bedę robił