Przepis na kiełbasę „biała rozkosz” na śmietanie

Nigdy nie robiłem kiełbasy z dodatkiem śmietany. Ale cóż … postanowiłem  poeksperymentować! Obawiałem się czy kiełbaska nie będzie mi się rozpadała, bo kremówka to duża bomba tłuszczu i mogła mi „wyślizgać” kawałki mięsa z jelita. Moje obawy okazały się niesłuszne, „biała rozkosz”  wyszła wyśmienita. Zdecydowany smak czosnkowy ale znacznie złagodzony przez kremówkę, jednym słowem aksamitny czosnkowy smak. "Biała rozkosz” z rana lepsza jak śmietana!

Składniki:

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry (bez grubych ścięgien)
  • 1,00 kg boczek wieprzowy bez żeberek i skóry (dość tłusty)
  • 0,30 kg mięso z golonki wieprzowej (wykrojona duża golonka przednia z kością)
  • 0,5 opakowania (20g) „Dobry Smak Rozkoszna
  • 3 czubate łyżeczki (5g) majeranku susz
  • 5 czubatych łyżeczek (45g) soli kuchennej
  • 1,5 szklanki (300ml) śmietany kremówki ok. 30%
  • 6 mb jelita wieprzowe cienkie


Sposób przygotowania: 

  • Po umyciu mięs, wykrojeniu golonki (usunięcie kości, skóry, tłuszczu), wszystkie mięsa zmieliłem na sitku o śr. oczek 8 mm
  • Boczek, mięso z golonki (każde oddzielnie), zmieliłem powtórnie na sitku o średnicy oczek 4 mm
  • Mięso z golonki zmiksowałem ze śmietaną kremówką (można także mięso z golonki zmielić dwukrotnie na sitku 2 mm).
  • Do „miksu” z golonki dodałem przyprawę „Dobry Smak Rozkoszna”, majeranek susz, sól kuchenną i pozostałe zmielone mięsa
  • Dobrze wymieszany farsz (nie klei się do ręki) nadziałem do jelita wieprzowego cienkiego i „odkręciłem” je w odcinki ok. 20 cm. Odwiesiłem zwoje kiełbaski na około 1 godzinę aby przyprawy zmieszały się z sokami mięsnymi. 
  • Zwoje kiełbaski powiązałem jednym sznurkiem i włożyłam do gotującej się wody. Gdy woda ponownie zawrzała zmniejszyłem gaz i pozostawiłem kiełbaski na około 25 minut.  Najlepiej jednak kontrolować temperaturę „termometrem bagnetowym – elektronicznym”. Gdy temperatura wewnątrz kiełbaski będzie około 71 st.C należy ją wyjąć i gdy nie będziemy zaraz jej zajadać wystudzić ją pod strumieniem zimnej wody. A potem do lodówki lub do zamrażarki – będzie na później !  Wystudzonej kiełbaski powinno być około 2,5 kg

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl