Przepis na kebabki - mielone wałeczki

Jeżeli lubisz smaczną kuchnię a nie „ersatze” z paczki, to polecam kolejną opcję grillowo – obiadową. Skoro tradycyjne kotlety mielone już Ci się przejadły i nie cierpisz krojenia cebuli, proponuję przygotowanie Kebabków – mielonych wałeczków z mięsa mielonego. Zamiast doprowadzania się cebulą do łez (składnik popularnych mielonych kotletów), na Twojej twarzy pojawi się uśmiech  na wspomnienie biesiadowania przy grillu w gronie przyjaciół.

Dla mnie smak i wygląd Kebabków przypomina smaczne danie z Chorwacji  - Cevapcici, w oryginale powinno być zrobione z mięsa baraniego. Spotkałam się, że dodawano mięso wołowe, jednak  przerobiłam  przepis i stosuję mięso wieprzowe. Jak dla mnie Kebabki są dzięki temu bardziej soczyste i kruche a nie gumowate.

Smacznie pozdrawiam „grillowiczów”

Składniki:

  • 70 dkg karkówki wieprzowej bez kości
  • 30 dkg łopatki wieprzowej  lub obranej golonki bez skóry
  • 5 płaskich łyżek stołowych ( 25g) „Solo Smak Kebabczeta
  • 3 płaskie łyżeczki soli kuchennej
  • 1/5  szklanki  (50 ml ) zimnej wody
  • 1 białko kurze lub  3 płaskie łyżeczki (10 g) Białko sojowe
  • Dobry Smak Mefisto S”  -  tym razem jako posypka


Sposób przygotowania:

  • Karkówkę wieprzową zmieliłam  na maszynce do mięsa nr 10 na sitku Ø 5
  • Łopatkę (może być także mięso z golonki) zmieliłam na maszynce do mięsa nr 10 na sitku  3.
    Gdy nie miałam swojej maszynki albo brakowało mi czasu, prosiłam ekspedientkę w sklepie mięsnym o zmielenie mięsa – w każdym dobrym sklepie mięsnym mielą mięso na życzenie klienta. Najlepiej jednak mieć własną maszynkę w kuchni ponieważ często się przydaje.
  • misce o pojemności 1,9 l wszystkie składniki (mięso, sól, Solo Smak Kebabczeta, woda, białko kurze)  zagniatałam przez  5 minut, do momentu w którym farsz był

    Jeżeli lubisz smaczną kuchnię a nie „ersatze” z paczki, to polecam kolejną opcję grillowo – obiadową. Skoro tradycyjne kotlety mielone już Ci się przejadły i nie cierpisz krojenia cebuli, proponuję przygotowanie Kebabków – mielonych wałeczków z mięsa mielonego. Zamiast doprowadzania się cebulą do łez (składnik popularnych mielonych kotletów), na Twojej twarzy pojawi się uśmiech  na wspomnienie biesiadowania przy grillu w gronie przyjaciół.

    Dla mnie smak i wygląd Kebabków przypomina smaczne danie z Chorwacji  - Cevapcici, w oryginale powinno być zrobione z mięsa baraniego. Spotkałam się, że dodawano mięso wołowe, jednak  przerobiłam  przepis i stosuję mięso wieprzowe. Jak dla mnie Kebabki są dzięki temu bardziej soczyste i kruche a nie gumowate.

    Smacznie pozdrawiam „grillowiczów”

    Składniki:

    • 70 dkg karkówki wieprzowej bez kości
    • 30 dkg łopatki wieprzowej  lub obranej golonki bez skóry
    • 5 płaskich łyżek stołowych ( 25g) „Solo Smak Kebabczeta
    • 3 płaskie łyżeczki soli kuchennej
    • 1/5  szklanki  (50 ml ) zimnej wody
    • 1 białko kurze lub  3 płaskie łyżeczki (10 g) Białko sojowe
    • Dobry Smak Mefisto S”  -  tym razem jako posypka


    Sposób przygotowania:

    • Karkówkę wieprzową zmieliłam  na maszynce do mięsa nr 10 na sitku Ø 5
    • Łopatkę (może być także mięso z golonki) zmieliłam na maszynce do mięsa nr 10 na sitku  3.
      Gdy nie miałam swojej maszynki albo brakowało mi czasu, prosiłam ekspedientkę w sklepie mięsnym o zmielenie mięsa – w każdym dobrym sklepie mięsnym mielą mięso na życzenie klienta. Najlepiej jednak mieć własną maszynkę w kuchni ponieważ często się przydaje.
    • misce o pojemności 1,9 l wszystkie składniki (mięso, sól, Solo Smak Kebabczeta, woda, białko kurze)  zagniatałam przez  5 minut, do momentu w którym farsz był zwarty i klejący.
    • Następnie podzieliłam farsz na 14 porcji i zaczęłam formować z niego wałeczki. Jeżeli przygotowuję większą ilość kebabów ułatwiam sobie pracę i do uformowania wałeczków używam nadziewarki poziomej. Robota wówczas idzie mi szybko a wałeczki są równiutkie i przez to bardzo „podzielne”
    • Kebabki na koniec oprószyłam  Dobry Smak Mefisto S i ułożyłam w pojemniku praski Kwartet, potem odstawiłam do lodówki na 3 godz. (mogą pozostać w lodówce przez noc).
    • Grillowałam przez 15 min, często obracając aby równomiernie się zrumieniły i przepiekły


    Opcja na obiad
    (a także zimowe popołudnia):

    – wałeczki opiekłam na rozgrzanym oleju roślinnym z każdej strony,
    potem zmniejszyłam ogień, podlałam  wodą ( pół szklanki) i dusiłam pod przykryciem ok.20 min.

    Porada
    W ten sam sposób możesz przygotować Kebabki w innych wariantach smakowych:

    Inna ciekawa wersja to „Kebabki na patyku”

    • każdy wałeczek nadziałam na drewniane szpilki do szaszłyków
      – uprzednio zamoczonych w wodzie, dzięki temu łatwiej je nadziać oraz nie palą się na grillu.

    Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

    zwarty i klejący.

  • Następnie podzieliłam farsz na 14 porcji i zaczęłam formować z niego wałeczki. Jeżeli przygotowuję większą ilość kebabów ułatwiam sobie pracę i do uformowania wałeczków używam nadziewarki poziomej. Robota wówczas idzie mi szybko a wałeczki są równiutkie i przez to bardzo „podzielne”
  • Kebabki na koniec oprószyłam  Dobry Smak Mefisto S i ułożyłam w pojemniku praski Kwartet, potem odstawiłam do lodówki na 3 godz. (mogą pozostać w lodówce przez noc).
  • Grillowałam przez 15 min, często obracając aby równomiernie się zrumieniły i przepiekły


Opcja na obiad
(a także zimowe popołudnia):

– wałeczki opiekłam na rozgrzanym oleju roślinnym z każdej strony,
potem zmniejszyłam ogień, podlałam  wodą ( pół szklanki) i dusiłam pod przykryciem ok.20 min.

Porada
W ten sam sposób możesz przygotować Kebabki w innych wariantach smakowych:

Inna ciekawa wersja to „Kebabki na patyku”

  • każdy wałeczek nadziałam na drewniane szpilki do szaszłyków
    – uprzednio zamoczonych w wodzie, dzięki temu łatwiej je nadziać oraz nie palą się na grillu.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze

Bardzo podobaja mi sie Wasze przepisy ,ten w najblizszym czasie wyprobuje.

Prosimy o podzielenie się wrażeniami. Najlepiej na naszym Facebooku https://www.facebook.com/tradismak Życzymy powodzenia i zapraszamy ponownie :)