Przepis na holenderski przekładaniec - wędlina z szynkowaru Duet

Dodane przez Joanna - sob., 18 Styczeń 2014
Moi znajomi z Holandii namówili mnie abym pokazała im jak można szybko coś smacznego zrobić z mięsa. Oczywiście uznałam, że wyrób z szynkowara będzie mi najłatwiej zademonstrować. Ucieszyłam się, że we wszystkich tych poczynaniach w kuchni także oni brali czynny udział: mielili, kroili, doprawiali a potem gotowali, a na samym końcu na drugi dzień … zajadali ze smakiem. Sama radość i satysfakcja!  
Przepis na holenderski przekładaniec - wędlina z szynkowaru Duet
Składniki
  • 0,70 kg schab bez kości i błony zewnętrznej 
  • 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej z tłuszczem 
  • 2 czubate łyżeczki (17g) soli kuchennej
  • 6 czubatych łyżeczek (30g) żelatyny spożywczej 
  • 2,5 czubatej łyżeczki (17g) „Dobry Smak Szeherezada”
Sposób przygotowania
  • Schab pokroiliśmy w plastry, potem lekko ponacinaliśmy (w szachownicę) z obu stron, łopatkę zmieliliśmy  na maszynce do mięsa z sitkiem o średnicy oczek 5 mm
  • Zmieloną łopatkę zmieszaliśmy z solą, żelatyną i przyprawą „Dobry Smak Szeherezada”
  • Na dno szynkowaru „Duet” ułożyliśmy trochę farszu, potem plastry schabu i znowu farsz i plaster itd. aż pojemnik się zapełnił
  • Dalej była płytka, ramię ze sprężyną i garnek z wrzącą wodą (na dno daliśmy dystans z grubego ręcznika frotte)
  • Po około 1,5 godziny gotowania (może kilkanaście minut dłużej) wyjęliśmy praskę, ostudziliśmy pod zimną wodą i odstawiliśmy do lodówki do dnia następnego,
  • Na drugi dzień wyjęliśmy nasz przekładaniec z pojemnika praski (dno polaliśmy wrzątkiem)
  • A dalej to już wiadomo co się stało … było potężne jedzenie ale jednak część uratowała się i pojechała do Holandii.


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze

Anonim (niezweryfikowany)

Witam,
prasowankę gotujemy we wrzącej wodzie czy parzymy w ok 80 stopniach ?

Pozdrawiam

czw., 06/02/2014 - 15:45 Adres