Od kiedy jestem w posiadaniu tłuczka do mięsa z „teleskopem” uwielbiam przygotowywać (także jeść) wszelkiego rodzaju „mięsiwa” w postaci steków: z rostbefu, z fileta drobiowego, szynki, biodrówki …ale jednak najlepsze (najsmaczniejsze) są z karkówki wieprzowej. Dzięki temu, że mięso nie jest miażdżone a ponacinane przez 56 nożyków tłuczka jest kruche i soczyste. Moi goście natychmiast dostrzegli różnicę w soczystości, kruchości i zaczęli mnie podejrzewać, że dodałam jakichś „zmiękczaczy” w prochach. Kiedy zademonstrowałam im to niezwykłe urządzenie nabrali ochoty na jego nabycie. A więc polecam steki z karkówki na grilla w wersji dla osób, które grilla przygotowują z 1 dniowym wyprzedzeniem przy użyciu mieszanki Dobry Smak Szeherezada S” (używam ją już od kilku lat). Sposób wykonania jest bardzo prosty, natomiast istotnym czynnikiem jest czas, w jakim karkówka się marynuje. Tak przygotowana karkówka nadaje się również do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Scenariusz przećwiczyłam kiedy pogoda pokrzyżowała plany i zamiast grilla pod chmurką musiałam ze znajomymi schować się w domu. Dodatkowym atutem karkówki pieczonej w naczyniu jest uzyskanie pysznej bazy pod sos, którym po lekkim zagęszczeniu można polać opiekane ćwiartki ziemniaczane.
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 4 czubate łyżki stołowe (24g) „Dobry Smak Szeherezada S”
- 1 płaska łyżka stołowa (4g) „PdP Smaczuś”
- 150 ml oleju roślinnego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
Sposób przygotowania
- Karkówkę umyłam pod bieżącą zimna wodą i osuszyłam przy użyciu papierowych ręczników kuchennych
- Następnie pokroiłam karkówkę w plastry o grubości ok.1,5 cm
- Każdy z plastrów kilkakrotnie ponakłuwałam (rozbiłam) przy użyciu tłuczka z „teleskopem”. Można też użyć do ponakłuwania i rozbicia siekacza zmiękczającego (nieco tańszy ale wymaga trochę więcej siły)
- W pojemniku praski „Duet” rozmieszałam przyprawy: „Dobry Smak Szeherezada S” i „PdP Smaczuś” z olejem roślinnym
- Każdy plaster karkówki zanurzyłam w przygotowanej marynacie
- Plastry karkówki przełożyłam do miski o pojemności 1,9 l układając jeden na drugim, zalałam resztą marynaty, przykryłam talerzem i włożyłam do lodówki na noc. Gdy akurat nie mam talerza po ręką , miskę z mięsem wkładam do worka plastikowego lub reklamówki.
- Karkówkę grillowałam ok. 10 minut co jakiś czas obracając aby się nie spiekła
Opcja na niepogodę
(a także zimowe popołudnia):
- karkówkę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, podlałam wodą i wstawiłam do piekarnika na 60 minut w temp. 180 st.C.
Porada
W ten sam sposób można przygotować karkówkę na grilla w innych smakach:
- Karkówka o nachyleniu paprykowym
– 5 czubatych łyżek (30g) "Dobry Smak Mefisto S",
– 1 czubata łyżka papryki chilli - Karkówka o nachyleniu grzybowym
– 4 czubate łyżki (20g) "Dobry Smak Kuchta"
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Surowiec