Piersi pod majonezem

Pani Aurelia kiedyś opowiedziała mi jak robi w szybki i prosty sposób danie niezwykle smaczne lubiane przez wszystkich domowników. Rzeczywiście wykonanie tego dania nie wymaga specjalnych uzdolnień a efekt jest doskonały ! Spróbujcie powtórzyć to wykonanie sami.

 

 

Składniki:

  • 0,630 kg fileta (piersi) z kurczaka
  • 0,100 kg pieczarek świeżych
  • 0,200 kg majonezu 
  • 1 czubata łyżeczka (7g) soli kuchennej 
  • ¼ opakowania (10g) „Dobry Smak John”

Sposób przygotowania:

  • Dwie dorodne podwójne piersi z kurczaka oraz pieczarki umyłem pod strumieniem zimnej wody
  • Na blaszce piekarnika ułożyłem filet (wstępnie lekko podziurkowany „siekaczem zmiękczającym”) i posypałem do mieszanką soli i przyprawy „Dobry Smak John”
  • Pieczarki starłem na grubej tarce (na wiórki) i posypałem nimi filet
  • Na wierzchu położyłem trzy duże czubate łyżki majonezu i lekko je rozsmarowałem (ilość majonezu jest uzależniona od własnych przyzwyczajeń)
  •  Tak przygotowany filet włożyłem do piekarnika na ok. 75 min. i 200 st. C
  • i…. to już wszystko, można jeść !

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl