Metka

Przyznam szczerze, że nawet swojskie szynki, karczki, boczki też mogą się przejeść. Coraz częściej zagadywano mnie o wyroby smarowne a jako, że od dawna po głowie chodziła mi tradycyjna wieprzowo-wołowa metka…należało chwycić byka za rogi i zmierzyć się z wyzwaniem. Postanowiłem na początku nie kombinować z innymi przyprawami, tylko zastosować typowe dla tego wyrobu czyli: cukier, papryka słodka, pieprz.

W przepisie podałem skład na 5 kg gotowego wyrobu.

Składniki:

Sposób przygotowania:

Peklowanie

  • Mięso pokroiłem w kostkę (można również zmielić na maszynce do mięsa na sitku typu szarpak).
  • Dodałem Peklosmaczek K, wymieszałem i peklowałem w temperaturze ok. 4-6 st. C przez 48 h.
  • Po tym czasie całość zmieliłem na sitku fi 3 mm.
  • Do zmielonego mięsa dodałem cukier, paprykę słodką, pieprz i wodę.
  • Następnie mieszałem farsz ok. 5-10 min do czasu aż mięso nabierze kleistości.

Nadziewanie

  • Przygotowałem osłonki białkowe karmelowe (mogą być także bezbarwne) fi 55 ok. 4 m.
  • Osłonki na chwilę zanurzyłem w letniej wodzie by rozmiękły i podzieliłem je na kawałki ok 20 cm.
  • Jeden koniec mocno zawiązałem sznurkiem wędzarniczym i nadziewałem przy użyciu nadziewarki  z założonym największym lejkiem.
  • Podczas nadziewania pilnowałem aby farsz ściśle wypełniał osłonkę. (w przypadku pojawienia się pustych miejsc należy je nakłuć igłą aby podczas wędzenia uszło powietrze)

Osadzanie

  • Tak napełnione „batony” odwiesiłem do osadzania na 24h w temperaturze ok 4-6 st. C.

Osuszanie i wędzenie

  • Suszyłem w temperaturze do. 20 C przez 3 godziny.

Wędzenie

  • Około 5 godzin w temperaturze ok. 30 st. C do uzyskania pożądanej barwy.

Studzenie

  • Po uwędzeniu wyrób odwieszamy do studzenia na ok 12 h.

Metka wyszła miękka i smarowna i doskonale komponowała się na świeżej bułce z masłem, posypanej z wierzchu drobno pokrojoną cebulką. Domownicy byli tak zadowoleni, że w najbliższym czasie planuję zrobić kolejną partię, ale tym razem z innymi dodatkami.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl