Kolorowe szaszłyki z drobiu i wieprza … na każdą porę roku

Dodane przez Ania - śr., 29 Kwiecień 2015
W sezonie grillowym, aby nie popaść w rutynę to do towarzystwa kiełbaski zwykle dołączam prosty przepis na kolorowe szaszłyki. Zadanie dla bardziej wytrwałych ponieważ trzeba poświęcić im nieco czasu .Warto jednak się troszkę natrudzić aby zobaczyć zadowolenie na twarzach współbiesiadników. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych grillowiczów.
Kolorowe szaszłyki z drobiu i wieprza … na każdą porę roku
Składniki
  • 2 duże (ok. 0,5 kg) piersi z kurczaka
  • 0,5 kg boczku wędzonego gotowanego
  • 1 szt. cukinia
  • 2 szt. cebuli (ok. 150 g)
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 20 szt. pieczarek
  • 0,20 litra oleju roślinnego
  • 4 czubate łyżeczki (28g) PDP Smaczuś
  • ½ paczuszki (20g) Dobry Smak John    
  • ½ paczuszki (20g) Dobry Smak Mefisto
  • ok. 12 szt. szpilek drewnianych do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sposób przygotowania
  • W dużej misce przyprawy NS John, NS Mefisto, PDP Smaczuś wymieszałam z olejem roślinnym
  • Piersi z kurczaka oraz boczek ponakłuwałam siekaczem do mięsa
  • Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę o wymiarze 2 cm x2 cm, boczek pokroiłam w plastry o wymiarze 3cmx3cm, cebulę w krążki, paprykę w kostkę o wymiarze 2cm x 2 cm, cukinię w talarki, pieczarki w plasterki
  • Całość składników dokładnie zmieszałam z przyprawami (uprzednio zmieszanymi z olejem)
  • Nakłuwałam na szpilki (uprzednio namoczone w wodzie) na przemian: mięso drobiowe, boczek, cebulę, paprykę , cukinię i pieczarkę
  • Wszystkie szpilki ułożyłam w metalowym pojemniku z kompletu szynkowara „Duet” , polałam resztą marynaty i wstawiłam do lodówki na noc
  • Szaszłyki grillowałam na tackach aluminiowych przez 20 min często obracając.


Opcja na niepogodę
(a także zimowe popołudnia):

Szaszłyki można również umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku. Szaszłyki z góry przykryłam wieczkiem naczynia, temperaturę nastawiłam na 150˚C  i piekłam przez 20 min, na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika zdjęłam pokrywę z naczynia.
Smakują także wyśmienicie jako danie obiadowe z surówką i ziemniaczkami (lub frytkami)

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl