Pieczenie

Rolada z indyka z pieczarkami i boczkiem

 Rolady mięsne można przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych mięs. Lubię je nie tylko za ich smak, ale także dlatego, że ładnie prezentują się na półmisku i same w sobie są ozdobą stołu. Osobiście smakują mi te przyrządzone z piersi indyka ponieważ są dość delikatne. Z drugiej strony wiem, że jeśli ktoś lubi wyraźniejsze i bardziej pikantne smaki to delikatnemu mięsu drobiowemu mogę nadać zdecydowany charakter przygotowując odpowiedni farsz. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z plastrami wędzonego boczku okraszonego podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Użyłem nici wędliniarskich ze względu na ich grubość i odpowiednią sztywność, co znacząco ułatwia wiązanie zrolowanego kawałka mięsa.

Szynka pieczona w 75 stopniach Celsjusza

Dzisiaj przedstawię trzeci wyrób z serii mięs pieczonych w niskiej temperaturze. Tym razem postanowiłem przygotować coś na uroczystą kolację i mój wybór padł na zgrabny kawałek szynki. Zdecydowałem, że temperaturę piekarnika ustawię na 75 stopni Celsjusza tak, aby mięso bardzo powoli dochodziło do temperatury docelowej. Jako bazę marynaty wybrałem aromatyczną mieszankę pieprzu, lubczyku, pietruszki i czosnku. Po niespełna 3 godzinach pieczenia otrzymałem domową wędlinę. Okazała się strzałem w dziesiątkę. Soczysta, pachnąca i bardzo delikatna w smaku. Świetnie komponowała się ze świeżymi pomidorami i sałatką warzywną. Znikała z talerzy w błyskawicznym tempie! Już wiem, że taka szynka zawsze będzie gościła u mnie na świątecznym stole. Polecam z całego serca!

Schab pieczony w 90 stopniach Celsjusza

Zachęcony wspaniałym smakiem karkówki pieczonej w 100 stopniach Celsjusza postanowiłem wypróbować tę metodę na kawałku schabu bez kości. Ze schabem zmagałem się od dłuższego czasu. Pomimo różnych zabiegów zwykle otrzymywałem dość suchy i włóknisty kawałek mięsa, niezależnie od wybranej metody obróbki. Pełen nadzei na sukces zamarynowałem schab a następnie piekłem go w temperaturze 90 stopni Celsjusza aż do uzyskania 68 stopni wewnątrz mięsa. Mięso wyszło wyśmienicie. Było bardzo soczyste, delikatne, plastyczne i lekko rozpływające się w ustach. Nigdy wcześniej nie udało mi się uzyskać takiego efektu. A zapach? Zniewalający!

Karkówka pieczona w 100 stopniach Celsjusza

Pieczona karkówka dość często gości na moim stole, ale nigdy nie byłem w pełni zadowolony z jej kruchości. Zawsze zależało mi na tym aby kawałki mięsa były delikatne i niemal rozpływały się w ustach. Aby uzyskać upragniony efekt postanowiłem w końcu wypróbować metodę pieczenia mięsa w niskiej temperaturze. Karczek, po uprzednim zamarynowaniu wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i piekłem go tak długo aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnęła 80 stopni Celsjusza. Efekt? Super! Mięso było bardzo delikatne, kruche i soczyste. O wiele lepsze niż pieczone w temperaturze 160 stopni Celsjusza bez pomiaru temperatury wewnątrz mięsa.

Piersi pod majonezem

Pani Aurelia kiedyś opowiedziała mi jak robi w szybki i prosty sposób danie niezwykle smaczne lubiane przez wszystkich domowników. Rzeczywiście wykonanie tego dania nie wymaga specjalnych uzdolnień a efekt jest doskonały ! Spróbujcie powtórzyć to wykonanie sami.

Przepis na pieczyste z kminkiem

W czasie tzw. warsztatów nauki robienia domowej kiełbasy pieczonej w dymie o nazwie „Rozkoszna”, Pani Justyna i Łukasz „przy okazji” wykonali samodzielnie dwa wyroby. Jednym z nich jest właśnie pieczyste z boczku mielonego z dodatkiem paprykowej przyprawy i kminku w ziarnach . Kminek został dodany na ich życzenie, bo uwielbiają ten rodzaj przyprawy. Jak to robili opisałem poniżej …

Pizza mięsna „na winie” .. bez wina

Jak w każdym domu i także w moim zawsze znajdzie się trochę niedokończonego sera, pieczarek a także niektórych warzyw np. papryki. Jak zaglądnąłem do moich zapasów w zamrażarce to także znalazłem jakieś mięso chude a i tłuste również. Właśnie z tych wszystkich nie do końca wykorzystanych surowców postanowiłem zrobić pieczyste przypominające tradycyjną pizzę ale bez tej części mącznej (ciasta). Dlaczego ? Ano dlatego, że taki wyrób (pieczeń) będę mógł używać jako „okład” na zimno do kanapek, ale będzie to też wyśmienite danie obiadowe na gorąco podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i sosem  z dodatkiem przyprawy „Dobry Smak Bekon mix”

Przepis na pieczeń grecką i roladę grecką

Zawsze marzyło mi się aby wymyśleć taki wyrób, który będę miał na kanapki ale również gdy nie mam akurat czasu można go było podgrzać, podpiec i posilić się w porze obiadowej z bułeczką lub ziemniakami. I właśnie jest to ten wyrób, dopieszczony i sprawdzony  nazwany przeze mnie „Pieczeń grecka” – aromatyczny i pachnący trochę grzybami, trochę czosnkiem , pychotka!  

Wyrób ten tak mi się spodobał (rodzinie i znajomym także), że wykonałem go w drugim wariancie : „Rolady greckiej”.  Jest to ta sama pieczeń ale zawinięta w płaty boczku (wcześniej zapeklowane).  Acha, jeszcze jedna podpowiedz dotycząca obecności w recepturze zmiksowanego chudego mięsa z golonki wieprzowej. Chude mięso (ścięgniste) zmiksowane z wodą pełni rolę kleju do zlepienia dużych kawałków mięsa. Należy jednak pamiętać, że mięso to nie może zawierać tłuszczu ani skórek (nie wyrzucaj jej bo można ją użyć później do innych wyrobów gotowanych np. kaszanek, pasztetów, salcesonów itp.).