Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Dodane przez Michał - czw., 22 Marzec 2018
Domowej roboty białą kiełbasę można przyrządzić na wiele sposobów: podgotować, jako bazę do żurku, przypiec, na grilla lub też poświecić trochę więcej czasu i podać ją zapiekaną w sosie chrzanowym. Wykonanie tego przepisu jest proste, szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności… a danie wychodzi wyśmienite i co najważniejsze szybko znika z talerzy. <br /><br />
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki
  • ok. 1 kg białej kiełbasy

Składniki sosu chrzanowego:  

  • 2 cebule (ok. 100g) 
  • 1,5 szklanki śmietanki 18 % (ok. 0,3 litra)
  • 2 – 4 łyżek (125 - 200 g ) chrzanu ze słoika 
  • 2 łyżki (ok. 50 g ) masła
  • około 2 płaskich łyżeczek (ok. 14 g) Pdp Smaczuś pikantny (bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą i wzmacniaczem smaku)
  • 2 - 3 łyżeczek (ok. 5 g)  Dobry Smak Sułtańska (kompozycja przyprawowa z dużą ilością czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu czarnego i dekoracyjnego)
  • szczypta soli (można dodać nieco mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 
  • szczypta pieprzu (można dodać nieco mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 
  • Opcjonalnie: tarty żółty ser lub kilka plastrów sera
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania kiełbasy 

  • Kiełbasy ponacinałem (tak jak na grilla) i przełożyłem do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • Następnie podpiekałem je w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 min. Po 10 min. obróciłem je na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

Sposób przygotowania sosu chrzanowego 

  • W czasie podsmażania kiełbasy pokroiłem cebulę w piórka i podsmażyłem na maśle do czasu aż się ładnie zeszkli.
  • Do podsmażonej cebuli, dodałem chrzan i przyprawy: Pdp Smaczuś pikantny i Dobry Smak Sułtańska.
  • Całość podsmażałem przez około 2 minuty.
  • Gdy cebulka i chrzan ładnie się połączyły, dodałem śmietankę i mieszałem do uzyskania jednolitej masy. Na tym etapie warto skosztować, czy sos nie wymaga doprawienia solą i pieprzem.

Cd. łączenie kiełbasy z sosem 

  • Z piekarnika wyjąłem podpieczone kiełbasy i zalałem je sosem, po czym z powrotem włożyłem do piekarnika na ok. 20 – 30 min.
  • Kiełbasy wyjąłem gdy ich skórka była przyrumieniona, a sos zgęszczony.
  • Przed wyjęciem z piekarnika cześć kiełbasy posypałem żółtym serem i poczekałem aż stopnieje.

Białą kiełbasę w sosie chrzanowym podałem z ziemniakami i warzywami na parze.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl 

Więcej przepisów

Surowiec