Bekon ze skórą wędzony

Na fotkach zobaczycie trochę większe ilości schabu niż podaję w recepturze. Zakładam, że będziecie pierwszy raz ostrożni i nie zaryzykujecie „produkcji” większej jak na własne potrzeby. Dlatego też ta domowa receptura, którą podaję poniżej będzie dla Was bardziej użyteczna. Polecam schab soczysty i wyjątkowo smaczny – inny niż dotychczas Wam znane.

 

Składniki:

  • 3 do 5 kg mięsa - schabu bez kości z tłuszczem i skórą 


Skład solanki:

  • oraz dodatkowo:
    liść laurowy, ziele angielskie i sól kuchenna  wrzucone do wody w czasie gotowania szynki po wędzeniu


Sposób przygotowania:

UWAGA ! Aby nie rozpisywać się zbyt długo na temat technologii peklowania, wędzenia i gotowania odsyłam do mojego szczegółowego opisu „Szynki wędzonej gotowanej”. Technologia jest identyczna. 

Peklowanie
Przygotowałem 1,5 litra wywaru, który dolałem do 1,2 litra przegotowanej wody, dodałem 300 gram „Peklosmaczku W”
Mięso zamówiłem w zaprzyjaźnionej masarni. Niestety takiego schabu i w dodatku z tłuszczem i ze skórą nie kupicie w żadnym sklepie. Tajemnica soczystego i bardzo smacznego schabu tkwi właśnie w tym, że w czasie wędzenia mięso nie wysuszy się na „wiór” bo będzie go chroniła skóra a pod nią smakowity tłuszczyk.

Aby mięso zapeklowało równomiernie ponakłuwałem je siekaczem. A potem nastrzykiwałem, peklowałem i osuszałem – jak ? – zobaczcie opis „szynka wędzona gotowana”

Wędzenie
Schabu zawiesiłem na sznurku ale kilka schabików zrolowałem sznurkiem. Prezentują się bardzo ładnie i kroją się też lepiej. Ale czy warto zadawać sobie tyle dodatkowego trudu? 

Dalszy szczegółowy opis wędzenia znajdziecie przy opisie „szynka wędzona gotowana”

Gotowanie
Uwędzony bekon włożyłem do wrzącej wody doprawionej liściem laurowym, solą i zielem angielskim i gotowałem do chwili aż w środku termometr wskazał mi 72 st. C. Potem zanurzyłem go w zimnej wodzie i zawiesiłem w chłodnym miejscu do wystygnięcia. 
Więcej szczegółów o gotowaniu znajdziecie przy opisie „szynka wędzona gotowana”

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl